Testbeszéd: a szavak nélküli történet

Testbeszéd: a szavak nélküli történet

A testbeszéd a mindennapi kommunikáció szerves része. A nonverbális kommunikáció sokat elárul arról, hogy milyen gondolatok és érzések keringenek valakiben, hogyan vélekedik az adott helyzetről. Némi emberismerettel olyan információkhoz juthatsz hozzá, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy mit is gondolj az érintett személyről.

Ugyanakkor, tudat alatt is érzékeljük ezt a fajta szavak nélküli kommunikációt és hatással van az a másikról kialakult képre, szimpátiát ébreszthet vagy éppen negatív irányba befolyásolhatja a visszahozhatatlan első benyomást. De vajon miként jelentkezik a testbeszéd a párkapcsolatokban? Honnan tudhatod, hogy szimpatikus vagy a kiszemeltednek? Mennyire befolyásolják a testbeszéd jeleit a berögződések és a korábbi tapasztalatok? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Pozitív testbeszéd és magabiztosság

Kapcsolataink alakításában kiemelt szerep jut annak, hogy miként vélekedünk saját magunkról. A magabiztosság pozitívumnak számít, de csak akkor, ha nem társul egyfajta nagyképűséggel. Az indokolt önbizalom vonzó az emberek szemében, ám a lényege mégsem ebben rejlik. Előnyeit elsősorban Te magad tapasztalhatod meg, hiszen az ajtók kinyílnak előtted, jó ismeretségekre tehetsz szert és pozitív képet alakíthatsz ki magadról, akár már az első találkozás alkalmával.

A magabiztosság a másik nemnek is vonzó, ezt pedig az ismerkedés során is kihasználhatod. Rendkívül fontos azonban, hogy a testbeszéd és a nonverbális kommunikáció természetesen jöjjön, ne valamiféle görcsös megfelelni akarás álljon a háttérben. Akár kevés érzelmi intelligencia is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki megkülönböztesse a lényedből fakadó megnyugtató önbizalmat, a megfelelni vágyás izzadságától.

Verbális és nonverbális kommunikáció: mindkettő kiemelt jelentőséggel bír

A testbeszéd a kommunikációnak csupán egyik eleme. Korántsem mindegy, hogy mellé milyen kommunikálás, szóbeli megnyilvánulás társul. Nemcsak szellemi képességeidről, képzettségeidről, ismereteidről teszel így tanúbizonyságot, hanem érzelmi intelligenciád is megnyilvánul ily módon.

A sokadik diploma nem jelent egyet az érzelmi intelligenciával, mint ahogyan a diploma hiánya sem jelenti azt, hogy szellemi hiányosságokkal társulna a viselkedés és az elméleti, valamint a gyakorlati tudás. Csalfa valóság az, amiben napjainkban élünk. Az embereknek megvannak az előítéleteik és egyes pozíciókhoz, megjelenéshez egyfajta viselkedést, érzelmi és értelmi intelligenciát kapcsolnak.

A gyakorlatban gyakran bebizonyosodik, hogy a munkahelyi előmenetel, az anyagi háttér, vagy éppen a fiókban porosodó diplomák gyakran nem takarnak szimpatikus, vonzó személyiséget. Hasonló a helyzet azokkal, akik anyagi vagy egyéb okoknál fogva nem jutottak el a sokadik felsőfokú végzettségig, ám autodidakta módon esetleg jelentős tudásra és gyakorlatban is használható ismeretre tettek szert. Ne ítélj, hogy ne ítéltess! A gondolat ma nagyobb létjogosultsággal bír, mint valaha.

Elutasítás: vedd észre!

A férfi-nő kapcsolat kialakulásakor, az első randik alkalmával és a pezsgő érzelmek zűrzavarában sokan nem veszik észre, ha a másik kevésbé érdeklődik irántuk. Fontos, hogy az elutasítás tényét vedd tudomásul és fogadd el, nem kellhetsz mindenkinek. A tapasztalatok gyakran azt mutatják, hogy a rózsaszín ködben sokan nem látják a fától az erdőt. A nonverbális kommunikáció is sokat segíthet abban, hogy megtudd, miként vélekedik rólad a másik fél. Az akaratlan testi érintések mind arról árulkodnak, fizikálisan is vonzó vagy számára. Ugyanakkor fontos, hogy megismerd a másik személyiségét. Vannak, akik nehezen fejezik ki érzelmeiket, félnek a visszautasítástól, holott nagyon is közelebb szeretnének kerülni a másikhoz. A verbális kommunikációból nem lehet baj. Kérdezz, érdeklődj, beszélj tisztán és egyértelműen! Ezzel nemcsak az elutasítás lehet egyértelmű, hanem a kölcsönös vonzalomra is hamarabb fény derülhet, mintha a véletlenre bíznád a történéseket.

A pozitív testbeszéd sokat elárul rólad

Ahogyan egy-egy nem tetsző szituáció kapcsán is sokat le lehet olvasni az ember arcáról, úgy a személyiség szintén megmutatkozik a nonverbális kommunikáción és a pozitív testbeszéden. Az élethez, saját mindennapjaidhoz való viszonyulásod éppen úgy látszik reakcióidon, mimikádon, mint az, miként állsz hozzá a beszélgető partneredhez vagy mennyire erős a vonzalom az irányába. A tekintet tényleg többet mond ezer szónál, persze az is megmutatkozik rajta, ha kínosan érzed magad egy szituációban, vagy éppen mit gondolsz arról.

Ne feledd, a nonverbális kommunikáció sokkal nagyobb százalékban van jelen az életünkben, mint a szavakkal kimondott kommunikáció. Az arcon túl, a testbeszéd is mindenképpen figyelmet érdemel, ugyanis a feszengéstől kezdve a magabiztosságon keresztül a lelkesedésig minden megmutatkozik azon, hogyan viselkedsz egy-egy ember társaságában. Ha saját magaddal jóban vagy, ismered a céljaidat és a hozzájuk vezető utat, valamint a nemiséged is képes vagy megélni, akkor annak előnyeit testbeszédeddel is természetes módon fogod kommunikálni.