Nem mindenki szeretne saját gyereket

Nem mindenki szeretne saját gyereket

A gyerekvállalás sokaknak kritikus témakör. A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg egyesek körében a családtámogatási programok meghozzák a kedvet a gyerekvállaláshoz, addig mások saját karrierjükre fókuszálva, egyre inkább kitolják ezt az időpontot. A trendek is abba az irányba mozdulnak, miszerint akár a gyerekvállalás 40 felett sem számít ritkaságnak.

Mikor vállaljunk gyereket?

A kérdés a legtöbb nőben felmerül. Vannak, akik a család noszogatására kezdenek elgondolkodni a kérdésen, mások a házasságot követően érzik egyre sürgetőbbnek a kérdést. Ugyan a ‘jóindulatú’ rokonok és barátok is fel szokták hívni a figyelmet arra a bizonyos biológiai órára, de a korán anyává váltaktól is gyakran hallani, hogy érdemes minél hamarabb bevállalni a gyerkőcöket. A nők fejében számos kérdés megfogalmazódik és a félelem sem ritka a gyerekvállalás témájával kapcsolatban. Mikor vállaljunk gyereket? Hogyan fogok tudni teljesíteni a munkában? Tényleg készen állok arra, hogy valaki más kerüljön életem fókuszába? Félelem a felelősségtől, a szüléstől, vagy éppen az ideális partner hiánya- számos tényező állhat annak hátterében, ha valaki még nem szánta el magát a döntésre- akár annak ellenére sem, hogy már ‘benne van a korban’.

A gyerekvállalás magánügy!

Talán nem újdonság, hogy igen sok érzelmi intelligencia hiányában levő ember él körülöttünk. Ha nem így lenne, akkor bizony nem hangoznának el olyan kérdések, akár ismeretlenek részéről is, hogy vajon miért nincs még gyermekünk közel a 40-hez. A gyerekvállalás a legbensőbb magánügy és akinek még nincs, az valószínűleg nem véletlen nem beszél folyton a témáról. Kevés zavaróbb és a magánéletbe mélyen beavatkozó kérdést tehetünk fel valakinek, mint az, hogy miért nem érkezett még el a gyerekvállalás. Nemcsak döntés kérdése lehet az, hogy valaki nem vállal gyereket, hanem egészségügyi okok is állhatnak a háttérben. Az indokolatlan és érzelmi intelligenciát nélkülöző kérdések fájdalmat okozhatnak az érintettnek, ezért javasolt a témát inkább kerülni. Ha valaki meg kívánja osztani velünk élete ezen szegmensét, akkor meg fogja tenni.

Mikor ne vállaljunk gyereket?

A gyerekvállalás felelősségteljes döntés, hiszen egy ember életéről döntünk. Ha nem szeretnél gyereket, nem érzed magadban, hogy készen állnál a feladatra, akkor minden ellenkező noszogatás ellenére sem szabad az anyaság mellett letenned a voksodat. A tapasztalatok szerint sokan túl korán vállaltak gyermeket és akár már a harmincas éveik elején úgy érezhetik, még ‘nem éltek igazán’, ebből pedig valamiféle kapuzárási pánik is kialakulhat.

Gyerekvállalás egyedül?

A csonka család nem probléma, ha az egyik szülőtől megkapja a gyermek a szükséges gondoskodást, odafigyelést és szeretetet. Sőt, ez akár még előnyösebb is lehet, mintha a gyermek olyan családban nőne fel, ahol a szülők között nyilvánvaló a feszültség. Mi a helyzet a gyerekvállalás témájával akkor, ha nem találtad meg még az ideális apajelöltet? Sokan járnak ebben a cipőben. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon meddig érdemes várni? A modern orvostudomány lehetővé teszi azt is, hogy mesterséges úton történjen a megtermékenyítés, így ergo párkapcsolat nélkül is lehetséges a gyerekvállalás.

Az örökbefogadás további lehetőséget kínál azoknak, akik nem vállalnák korukból, betegségeikből adódóan a várandósságot, vagy nem jön össze a baba számukra. Fontos lenne, hogy minden pár tisztában legyen azzal, mivel jár a gyerekvállalás. A tapasztalatok szerint sokan egy kisállatért sem képesek felelősséget vállalni. Hol van ehhez képest a gyerekvállalás felelőssége!

Fiatal korban mindenképpen megfontolás tárgyát képezi, hogy akár csak a vonatkozó jogszabályok és anyagi könnyítések miatt, a gyerekvállalás mellett tegye le valaki a voksot. Amennyiben nem tervezett babáról van szó, az még korántsem jelent egyet azzal, hogy rosszkor jönne vagy nem állna arra készen az anyuka. Egyéni érzelmi és értelmi intelligencia függvénye is az, hogy készen áll-e valaki a gyerekvállalással járó felelősségre és anyagi terhekre vagy nem.