A párkapcsolat is igényli a törődést

A párkapcsolat is igényli a törődést

A párkapcsolati problémák megoldása gyakran éppen a kulcsa annak, hogy két ember tartós kapcsolatban éljen. A mai kor embere hajlamos eldobni azt, ami nem működik megfelelően, ez az emberi kapcsolatokra is érvényes. Míg egy működésképtelen barátságot korántsem biztos, hogy megéri megmenteni, addig a párkapcsolat vagy a házasság már más kérdés. Hogyan lehetséges a párkapcsolati problémák megoldása? Meddig érdemes próbálkozni ezzel? Segíthetnek a témában íródott könyvek vagy inkább a párterápia lehet a megfelelő módszer?

Kéretlen párkapcsolati tanácsok

A saját párkapcsolatodat mindenki más jobban ismeri, mint Te. Ismerős a helyzet? A ‘barátok’ gyakran adnak olyan kéretlen tanácsokat, amelyekről azt gondolják, majd közelebb visznek Téged a megoldáshoz. Szerelemben ugyan jól jöhet, ha kissé felülemelkedsz a rózsaszín felhőn és objektíven nézed a helyzetet, de ezt csak Te teheted meg. A párkapcsolati tanácsok szinte mindig szubjektívek és nagyrészt bennük vannak a tanácsot adó korábbi tapasztalatai, aktuális frusztrációi, de az is lehet, hogy az irigység indukálja azokat. Fontos tehát, hogy a helyén kezeld ezeket a jóakarókat és inkább saját magadra hallgass.

Párkapcsolati könyvek: valóban segíthetnek?

A könyvek piacán számos olyan kiadvánnyal találkozhatsz, amelyek célja a párkapcsolati problémák megoldása. A témában egy jól megírt könyvnek az a fókusza inkább, hogy közelebb vigyen saját magad megismeréséhez. Ha ugyanis ezen a téren otthonosan mozogsz, érted, ismered és szereted önmagad, akkor a párkapcsolati problémák megoldása sem jelenthet akkora gondot. Az olvasni szerető személyeknek érdemes lehet néhány ilyen könyvet beszerezni vagy kölcsönözni, de csak ezektől nem várható a jól működő párkapcsolat kialakítása.

Hogyan lehetséges a párkapcsolat javítása?

A tartós kapcsolatban élők pontosan tudják, hogy a hétköznapi súrlódások teljesen természetesnek számítanak. A kérdés minden esetben az, hogy szeretjük-e eléggé a másikat ahhoz, hogy lentebb adjunk a saját egonkból. Ha ezt mindkét fél képes megtenni, akkor a párkapcsolati problémák megoldása előtt nyitott az út. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a jól működő párkapcsolaton bizony igenis dolgozni kell. Nemcsak annak a bizonyos tűznek a fenntartására gondolunk, hanem arra is, hogy igyekezzünk közös programokat szervezni és ne tespedjünk bele a hétköznapok unalmába. Még a változásokat és a váratlan helyzeteket kevésbé kedvelő személyeknek is jól jöhet néha a spontaneitás. Az ágyban éppen olyan fontos ez, mint a programszervezés kapcsán.
Habár a szórakozás, a barátokkal való összejövetel talán veszített a népszerűségéből a járvány révén, de ez korántsem jelenti azt, hogy otthon vagy a természetben ne kapcsolódhatnánk ki a partnerünkkel. A párkapcsolat javítása mindig konkrét döntések kérdése és ha mindkét részről megvan az akarat ebbe az irányba, akkor abból rossz dolgok biztosan nem sülhetnek ki.

Párkapcsolati problémák megoldása: a hűtlenség mindig kritikus pont

Minden párkapcsolatban kritikus terület a féltékenység és a hűtlenség témaköre. Míg az első egészséges mértékben akár jót is tehet a férfi-nő kapcsolatnak, addig a túlzott féltékenység a párkapcsolati gondok melegágya lehet. Olyan ez, mint egyfajta önmagát beteljesítő jóslat. Ha elege van a másiknak az állandó gyanúsítgatásból és féltékenykedésből, akkor könnyen lehet, hogy éppen ez indítja majd el a félrelépés felé vezető úton. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hűtlenség a leggyakoribb válóok és ez az, amit a legkevésbé tud megbocsájtani a partner. Bár ilyenkor sem lehetetlen a párkapcsolati problémák megoldása, de egyfajta magasabb szintű érzelmi intelligenciát követel meg mindkét féltől a folyamat.

A párterápia vagy az időszakos szünet is segíthet abban, hogy mindketten átgondoljátok, hiányoztok-e egymásnak, mit akartok a másiktól, érdemes-e új esélyt adni a dolognak. Ehhez persze mindig ketten kellenek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jól működő párkapcsolat odafigyelést és törődést igényel. Nem csak hallani, hanem érezni is szeretjük, hogy fontosak vagyunk a partnerünknek. Ezt pedig leginkább a tettei kapcsán tapasztalhatjuk meg.