Hogyan lehetséges a féltékenység leküzdése?

Hogyan lehetséges a féltékenység leküzdése?

A féltékenység leküzdése korántsem egyszerű feladat. Sokan vannak, akik beleesnek abba a hibába, hogy a másik iránti birtoklási vággyal üldözik el maguktól éppen azt a személyt, akit szeretni vélnek. Pedig a szeretet, a szerelem éppen arról is szól, hogy bizalmat szavazunk a másiknak. Ha nem engedjük, hogy partnerünk szabadon élje a mindennapjait és mindenképpen korlátok közé akarjuk szorítani, úgy könnyen lehet, éppen ez lesz a kapcsolat veszte.

A féltékenység lelki okai

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a féltékenység leküzdése a legnagyobb kihívás a kapcsolatokban. Nem arról van szó, hogy egyik vagy másik fél kevésbé, illetve jobban szeretné a másikat. A féltékenység mindig a saját magunkkal való kapcsolatra vezethető vissza. Hátterében gyakran az önbizalom hiánya áll, ami több tényezőből is fakadhat. A korábbi rossz tapasztalatok, az egykor csontig hatoló fájdalmak óvatosságra inthetnek. Megfontolandó azonban, hogy mennyire általánosítsunk. Ha nem vagy képes bizalmat ajándékozni a másiknak, akkor az előbb vagy utóbb biztosan rányomja majd a bélyegét a kapcsolat alakulására. Az önbizalom hiánya nem csupán a korábbi párkapcsolatokra vezethető vissza. A gyermekkorban megéltek, a személyiség fejlődésére hatást gyakorló tényezők mind vezethetnek oda, hogy a szerelmünket tárgyként kezelve birtokolni akarjuk és kevésbé látjuk, milyen ember is ő valójában, meg lehet bízni benne.

A bizalom illékony anyag

Kétség sem férhet ahhoz, hogy abban a kapcsolatban, ahol egyszer már megingott a bizalom és erre az egyik fél okot adott, sokkal nehezebb a helyzet. Két ember között akár örökre szakadékot képezhet a félrelépés. Olyan ez, mint amikor elszakad egy erős kötelék. Ugyan össze lehet kötözni, de az a csomó mindig ott lesz. Talán a legrosszabb ebben, hogy minden nézeteltérés alkalmával újra és újra előjöjjön majd a féltékenység, a bizalmatlanság, ez pedig egyáltalán nem viszi előrébb az ismételt bizalom megteremtését.

Hogyan ne legyünk féltékenyek?

A kérdés sokakban ott motoszkál. Ugyan a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a féltékenység nem éppen vonzó tulajdonság, mégis képtelenek annak a bizonyos ‘zöld szemű szörnynek’ ellenállni. Mindegy, hogy a kedvesed csak beszélget valakivel vagy szebbnek, csinosabbnak látod magadnál az illetőt, a féltékenység alattomos szörnyként tör felszínre és váltja ki újra és újra a vitákat.

A féltékenység leküzdése felé tett minden lépés közelebb vihet saját magad megismeréséhez. Gondolj bele abba, miért vagy féltékeny! Melyek azok a tulajdonságok, amelyeket másban látsz, de önmagadban nem fedezel fel? Milyenné szeretnél válni? Ezek olyan kérdések, amelyek a féltékenység alapját is segítenek megismerni.

Gyakran olyan külső jegyekbe kapaszkodunk, hogy a másiknak nagyobb a melle vagy vékonyabb a dereka, esetleg komolyabb karriert sikerült felépítenie. A külsőségek egy dolognak számítanak és az önelfogadással vagy szükség szerint a fogyással, edzéssel sokat tehetsz ebbe az irányba. Más a helyzet akkor, ha olyan tényezőkre vagy féltékeny, amelyeket nem sikerült megvalósítanod, elérned az életben.

Sorsod a saját kezedben van.

Ha fontosnak tartod, hogy a munkád, az elért eredményeid kapcsán legyen büszke rád a párod, akkor nem árt ennek érdekében tenni a mindennapjaidban. A féltékenység leküzdése egyet jelent azzal, hogy az energiáidat teremtő és nem romboló folyamatokra fordítod.

A féltékenység leküzdése: fókuszálj a teremtő folyamatokra!

A féltékenység lelki okai gyakran éppen attól szűnnek meg, hogy magadra kezdesz fókuszálni és nem arra, miért választhatna a kedvesed helyetted valaki mást. Találd meg, mi az, amiben jó vagy! Tegyél annak érdekében, hogy sikeres legyél! A féltékenység nemcsak a kapcsolatot tölti meg negatív energiákkal, hanem a mindennapjaidra is rányomja a bélyegét. Ha folyton azon kattogsz, hogy éppen mit csinálhat a másik, kivel és hol van, azzal a saját életminőséged és produktivitásod fogod rontani. Fontos, hogy megtanuld és el kell döntened, bízol vagy éppen ellenkezőleg, nem adod át magad a kapcsolatnak.

 

Az indokolt magabiztosság vonzó!

Tudtad, hogy egy magabiztos nőnél aligha létezik vonzóbb a férfiak szemében? Nem kell tökéletes légy sem külsőre, sem belsőre. Fontos azonban, hogy törekedj a legjobb formádra mindkét területen. Ez azzal a fajta önbizalommal tölt majd meg, ami még akkor is vonzóvá tesz, ha éppen nem áll tökéletesen a hajad vagy nem volt időd sminkelni. A féltékenység leküzdése felé vezető úton találj rá elsőként saját magadra!

Érdemes olyan partnert választanod magad mellé, akit méltónak érzel a bizalmadra. A hűtlenség gyakran vet véget a párkapcsolatoknak vagy ha nem is így történik, akkor is rányomja az bélyegét a továbbiakra. A jól működő párkapcsolatok az őszinteségen és a másikra való odafigyelésen alapulnak. Kommunikálj, mondd ki a benned rejlő félelmeket vagy ha éppen úgy érzed, harmadik fél is jelen van a kapcsolatban, egyszerűen kérdezz rá, de féltékenységi hiszti nélkül. A másik ismerete és az érzelmi intelligencia közelebb vihet a párod felé táplált bizalomhoz.