Fogamzásgátló módszerek: a modern fogamzásgátlók

Fogamzásgátló módszerek: a modern fogamzásgátlók

A fogamzásgátló módszerek hozzájárulnak ahhoz, hogy a családalapítás tervezhető legyen. Azt mondják, hogy 100 százalékos védelem nincs, hiszen még a fogamzásgátló tabletták hatékonyságára is rányomhatják bizonyos tényezők a bélyegüket. Nemcsak az antibiotikumok szedésekor érdemel ez figyelmet, hanem az emésztőszervi problémák, a felszívódással összefüggő helyzetek és a jelenleg is zajló vakcináció esetében is. Nagyon fontos, hogyha bármilyen olyan életkörülmények, betegségek jelentkeznek, amelyek a megszokottól eltérőek, akkor a fogamzásgátló módszerek között is ezek alapján érdemes választani.

Fogamzásgátló gyógyszerek: hízás és vérrögképződés?

A fogamzásgátló módszerek között kétségkívül a leginkább népszerű a gyógyszerek használata. Vannak kevesebb és nagyobb hormontartalommal rendelkező készítmények a kínálatban, ezek között minden esetben a nőgyógyász segítségével érdemes az ideális típust kiválasztani. Ez az a terület, aminek kapcsán megéri magánrendelést felkeresni, hiszen könnyen lehet, hogy ilyen módon több időt tud majd a szakember a fogamzásgátló módszerek közötti választásnak szentelni.

A fogamzásgátló gyógyszerek szedése kapcsán gyakran hallani az elhízás vagy például a vérrögképződés kockázatáról. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a súlyfelesleg kialakulása mindig komplex tényezőkre vezethető vissza. Ha az életmódoddal, táplálkozásoddal és az aktív testmozgással is teszel a normál testsúly megőrzésének érdekében, akkor a fogamzásgátló módszerek sem jelenthetnek ilyen szempontból kockázatot.

A fogamzásgátló gyógyszerek közötti választáskor érdemes figyelembe venni mindazokat az egészségügyi kockázatokat és előnyöket, amelyeket egy-egy készítménytől kapni lehet. Az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazása nagy népszerűségnek örvend, ez a szervezetnek is kisebb terhelést jelent.

Fogamzásgátló spirál: fogamzásgátlás hormonmentesen

A fogamzásgátló spirál rugalmas műanyagból, rézből vagy valamilyen nemesfém ötvözetből készült eszköz, ami a méhen belül alkalmazandó. A fogamzásgátló módszerek között ez kifejezetten azok körében népszerű, akik hormonmentes megoldást szeretnének találni. Vannak olyan eszközök is, amelyek a fizikális akadályképzés mellett, hormonleadásra is képesek, így kettős védelmet biztosítanak a fogamzásgátló spirált viselő nőnek.

Hogy milyen előnyei vannak a spirálnak? Akár 3-5 éven keresztül használható, ráadásul biztonságossága a fogamzásgátló gyógyszerekével vetekszik. Ideális választásnak bizonyul azoknak a nőknek, akiknél fennáll a trombofília veszélye, ezért a gyógyszeres megoldás helyett valami mást, mégis kényelmest és hatékonyt keresnek.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nőgyógyász által felhelyezett spirál elmozdulhat, valamint alkalmazásával megnőhet a nőgyógyászati fertőzések és gyulladások kockázata. Bár az eszköz megvásárlása elsőre drágának tűnhet, mint a többi fogamzásgátló módszer, de hosszútávon kétségkívül kifizetődőbbnek bizonyul. A hormonmentes fogamzásgátló spirál esetében a menstruáció erősebb lehet, viszont a hormontartalmú eszközt viselőknél alig-alig jelentkezik vérzés, vagy ha mégis, akkor nagyon gyenge.

Fogamzásgátló módszerek: mi a legjobb számomra?

Gyakran előfordul, hogy még felnőttként sem vagyunk tisztában azzal, hogy a fogamzásgátló módszerek közül melyik felel meg leginkább a saját igényeinknek. A helyi fogamzásgátló mellett, számos olyan készítmény is elérhető, amelyek az együttlétet megelőzően alkalmazandóak. Ezek kényelméhez sokan fűznek némi kétséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig az óvszert választják, főleg akkor, ha nem tartós párkapcsolatban élnek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a biztonság fontosságát. Ha forr a véred és épp felfedezed a nemiség szépségeit, akkor érdemes a fogamzásgátló gyógyszerek mellett, az óvszer kínálta védelmet is előnyben részesítened. Ne feledd, számos olyan betegség és fertőzés leselkedhet rád, aminek elkerüléséről az egyéjszakás kapcsolat esetében nincsen biztosíték.

Érdemes a nőgyógyászod véleményét is kikérni abban, hogy milyen fogamzásgátló módszerek lennének ideálisak az aktuális élethelyzetedhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyógyszeres megoldás és a spirál egyaránt keresett a nők körében. Ez utóbbitól talán kezdetben tartanak, de a megfelelő tájékoztatásnak és a nőgyógyász felé táplált bizalomnak köszönhetően, a félelmek eloszlathatóak.

A tudatos családtervezés szempontjából, kiemelt jelentőséggel bírnak a modern fogamzásgátló módszerek. Senki sem szeretné, ha fiatalon, felkészületlenül vagy éppen nem a megfelelő időben érkezne az új kis jövevény. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a karrierjükre koncentráló nők egyre későbbi időpontban vállalnak gyermeket. Nem ritka az sem, hogy az ideális partner hiányában csúszik ki ez az idő a harmincas évek végére.

Az egészség megőrzése természetesen e tekintetben is kiemelt jelentőséggel bír. A genetikai tényezőkön túl, a súlyfelesleg is gyakran felelőssé tehető a gyermekáldás elmaradásáért. Előzd meg a problémát azzal, hogy akkor is ügyelsz az általános egészségi állapotodra, ha éppen nem tervezel gyermeket!