Te, hogy mutatod ki a szereteted?

Te, hogy mutatod ki a szereteted?

A szeretet kifejezése egyszerűnek tűnhet, de a gyakorlatban sokszor bebizonyosodik, hogy az emberek bizony nem tudják miként mutathatnák ki az érzéseiket a másik irányába. Pedig ‘néma gyereknek anyja sem érti a szavát’- ahogy szokták mondani, ez pedig valóban így van. Nem ritka, hogy egyszerűen rosszul közelítünk a másikhoz, ‘nem jól’ szeretjük. Pedig vannak olyan általános érvényű ismeretek, amelyeket követve meghittebbé teheted a kapcsolatodat. Most az 5 szeretetnyelv működésébe igyekszünk egy kis betekintést nyújtani.

Ajándékozás a mindennapokban

Nőnap, karácsony, születésnap – hajlamosak vagyunk ilyen alkalmakhoz kötni az ajándékozást. Ennek azonban gyakran van némi izzadságszaga. A kötelező jelleg olykor elveszi azt az intimitást és örömöt, amit egy-egy spontán ajándékkal kifejezhetünk. Nem az értéken van a hangsúly és nem is azon, hogy folyamatosan a vásárláson járjon az eszünk. Az apró kedvességek azok, amelyek igazi örömet képesek okozni. A személyre szabott ajándékok, a hétköznapi meglepetések, a spontán programok nemcsak közelebb hozhatnak egymáshoz, hanem arról is tanúbizonyságot tesznek, hogy gondolsz a másikra a nap minden pillanatában és fontos számodra az ő öröme.

Minőségi idő

Idő! Ebből van talán a legkevesebb a mai kor emberének. Nem véletlen, hogy akire időt szánunk, az valóban fontos számunkra. A szeretet kifejezése kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír az, hogy hajlandóak vagyunk-e a másikra minőségi időt szánni. Nemcsak arról van szó, hogy sétáltok egyet a kedveseddel. Ha folyamatosan csörög a telefonod, akkor valójában nem is együtt töltitek az időt. Azonban, ha esténként megbeszélitek, hogy mi történt a nap folyamán, miként éltetek meg helyzeteket, milyen problémákkal találtátok szembe magatokat, már ez egyfajta minőséget adhat az együttlétnek.

Elismerő szavak

A dicséret mindenkinek fontos. A kevés önbizalommal rendelkezőknek különösen lényeges, hogy támogatást és bátorítást kapjanak azoktól az emberektől, akik közel állnak hozzájuk. Persze nem arról van szó, hogy minden indok nélkül az egekbe kellene magasztalni a másikat, de ha meggyőzöd a támogatásodról és pozitívan állsz az eredményeihez, az biztosan a megfelelő irányba mozdítja majd kapcsolatotokat. A szeretet kifejezése abban is megmutatkozik, hogy a másik miként érzi magát a társaságodban, többnek és értékesebbnek érzi-e lényét, mint egyedül. Ha mégis némi csipkelődésre kerül sor köztetek, arról fontos, hogy mindketten tudjátok, csak ‘szeretetből’ történik.

Testi érintés

Legyen szó a nemiség megéléséről vagy egy ölelésről a hétköznapok rohanásában, a testi érintésre minden embernek szüksége van. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem mindenkinek egyenlő mértékben. Ez akár a libidó esetében is megmutatkozhat, ám ilyenkor érdemes szem előtt tartani, hogy a testiség erőltetése soha nem vezet jóra. Célszerű inkább egy olyan közös nevezőre jutni, ami mindkettőtöknek megfelelő. Az érintés elutasítása biztosan rosszul esik a másiknak, ezért tudnod kell, hogy a viszonzás és a szeretet kifejezése a testiség nyelvén is rendkívül fontos minden párkapcsolatban. Neveltetésünkből, tapasztalatainkból és vérmérsékletünkből fakadóan, eltérő mértékben igényelhetjük azt, hogy a szeretet kifejezése testi formában is megtörténjen. Míg egy párkapcsolatban természetes az egymáshoz érés, addig sokszor még az anya-gyermek kapcsolatban sincsen ez így. Sokakat például kifejezetten feszélyez, ha a barátaik a puszit tartják a megfelelő üdvözlési formának. Ugyanakkor tény, hogy a testi kontaktusok száma barátok, családtagok között jelentősen csökken az aktuális járványhelyzetben. Ezt sokan érzelmileg sínylik meg, hiszen szükségük van az emberi érintésre a szeretet kifejezése kapcsán.

Szívességek

A szeretet kifejezése nem merülhet ki abban, hogy a másiknak folyamatosan a kedvét keressük. Ugyanakkor tény, hogy nagyon jól tud esni az ágyba vitt kávé vagy a hétvégén elkészített reggeli, amihez csak oda kell ülni. Az apró kedvességek mutatják meg igazán, hogy mennyire fontos a másik. Egy kapcsolatban jó esetben ismerjük a másik rezdüléseit és pontosan tudjuk, hogy mikor van szüksége segítségre, támogatásra, egy olyan szívességre, amit soha nem kérne magától.

Nehezen megy a szeretet kifejezése?

A felsorolt szeretetnyelvek éppen arra valók, hogy a segítségükkel megtanulj szeretni és az érzéseidnek teret engedni. Gyakran csak a félelmeink tartanak vissza attól, hogy átadjuk magunkat a szeretet érzésének és inkább elfojtjuk mindazt, ami kikívánkozna belőlünk. A szeretet kifejezése nem mindenkinek megy egyszerűen, pláne akkor, ha negatív tapasztalatokkal a háta mögött igyekszik esélyt adni valakinek.

A bizalom létfontosságú. Ennek elveszítése esetén hiába a szeretetnyelv bármelyikének gyakorlása, korántsem biztos, hogy a bizalom szövetén azt a bizonyos lyukat még be lehet foltozni. A másik iránti odaadás és feltétlen szeretet is szükséges ahhoz, hogy a problémákon, a sértettségen sikerüljön átlépni, mintegy tiszta lapot adni. A szeretet kifejezése mellett az is nagyon fontos, hogy intelligens kommunikációval segítsük a kapcsolataink alakulását.