Kiutak a skizofrénia világából

skizofrénia

Egy átlagos ember el sem tudja képzelni, hogy a lelki betegségek milyen gyakran előfordulnak a társadalomban. Mindaddig, amíg a szeretteink, ismerőseink közül nem érint valakit például a skizofrénia, hajlamosak vagyunk közömbösen gondolkodni és viselkedni a jelenséggel kapcsolatban. A skizofrénia sokak által csak a televízióból ismert, ott pedig egy félelmetes, szörnyű oldalát szokták kihangsúlyozni, hiszen rendszerint ezzel a jelenséggel akarják a műsor készítői a negatív érzéseket kiváltani. Félelmet, bizonytalanságot, rettegést ábrázolnak a betegség által.

Ez az érzés valóban nem jár messze az igazságtól, azonban a való világban törekedni kell a megoldások keresésére, ez pedig nem mindig egyszerű. Aki első kézből tapasztalta a skizofrénia tüneteit, esetleg sikerült túllendülnie a helyzeten, sokszor megpróbálja megosztani a tapasztalatait és élményeit, ami nagyon hasznos tud lenni az érintetteknek.

Éppen ezért azt ajánljuk, ha valaki érintett, illetve a szűken vett környezetében létezik ember, aki ezzel kínlódik, próbáljanak meg tanulságokat levonni mások történeteiből. Noha minden egyén más, eltérnek a tünetek, azok intenzitása, lefolyása, némi közös tényező biztosan található az egyes folyamatokban. A mai orvostudomány nagyon sokszor a gyógyszeres kezelésben hisz, ami érthető, hiszen ez univerzálisan alkalmazható, nem feltétlenül kell személyre szabni az adagolást sem, illetve gyorsan, hatékonyan elfedhetőek a skizofrénia tünetei, legalábbis egy időre.

A skizofrénia azonban nem egy könnyen odébbálló betegség, makacsul ragaszkodik a kiszemelt áldozathoz. Mindenképpen érdemes a gyógyszeres kezelésen túli megoldásokat is felkutatni, amennyiben skizofrénia áll fent. Tudni kell ugyan, hogy nem lesz egyszerű az út és mindenkinek magának kell kitapasztalnia a számára működőképes megoldást, de kétségtelen, hogy meg kell próbálni. Temérdek skizofrénia kapcsán érintett vallja, hogy noha teljesen megszabadulni nehéz, mégis hatalmas változás érhető el a gyógyszeres kezelésen túl is, ami javítja a betegek életminőségét.