Szerelem a költészetben

Szerelem a költészetben

A versek a szerelemről minden korban, társadalomban és kultúrában megjelentek. Legtöbben az irodalom órákon találkoztunk velük, de sokan akár maguk is megpróbálkoztak fiatalon az írással. Az érzelmi túlfűtöttség mindkét nem esetében vezethetett oda tinikorban, hogy tollat ragadott az ember, és megpróbálta vers formájában leírni azt, ami benne rejtőzött. Ennek sajátos formája a naplóírás, ami a mai kor fiataljai számára talán már ismeretlennek tűnhet, mégis sokan emlékezünk rá saját tinikorunkból.

Szerelem a művészetek nyelvén

A szerelem az egyik legerősebb érzés, amivel találkozhatunk életünkben. Amennyi boldogságot okozhat, legalább annyi őrültségre is ösztönözhet. A romantika megélése a szenvedély iránti vággyal társulhat, és a művészetek terén otthonosan mozgók gyakran éppen így igyekeznek kifejezni érzelmeiket. A szerelem a költészetben, a festészetben, az építészetben egyaránt megmutatkozik, és az érzés monumentalitására is gyakran felhívja a figyelmet. Amikor magukkal ragadnak az érzelmek, kicsit talán ki is fordulunk magunkból. A szerelem megalapozottsága és kölcsönössége azonban csak akkor mutatkozik meg igazán, amikor az a bizonyos ‘rózsaszín köd’ elmúlik.

Érzéki szerelmes versek

Az érzéki szerelmes versek éppen úgy megtalálhatóak az irodalomban, mint azok a regények, melyek a szórakoztató műfajban elérhetőek a könyvesboltok kínálatában. Az aktuális trendek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a nők szívesen választják az ilyen irányú olvasnivalókat. A szürke ötven árnyalata indította el ezt a folyamatot, és azóta megszámlálhatatlanul sok regény született az érzékiség témáját boncolgatva. Vannak közöttük jobbak és kevésbé élvezetes olvasmányok. Tény viszont, hogy azok is rátalálhatnak új kedvenceikre, akik nem adnák alább egy bizonyos színvonalnál.

Plátói szerelem: hogyan vessünk véget neki?

A viszonzatlan szerelem költőket, írókat ihletett meg, és saját életünkban is találkozhatunk olyan helyzettel, amikor kénytelenek vagyunk az elutasítást elszenvedni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a versek a szerelemről gyakran éppen ebből az elutasítottságból fakadnak. Persze férfi és nő között örök játszma zajlik, és arról is sokáig lehetne vitatkozni, hogy a női nem az valójában igent jelent-e. Nem ritka, hogy a férfi éppen úgy igyekszik felhívni magára a figyelmet, hogy nem áll be a hódolók sorába. Ami viszont ilyenkor megadja a dolog nehézségét, az a helyzet tisztán látása. Van az az életkor, amikor a játszmákhoz már túl öregnek érzi magát az ember. Ha elutasítanak, akkor nem érdemes belemagyarázni mást a dologba. A nem az nem. Ha pedig kellesz a másiknak, akkor úgyis jelét fogja adni annak. A plátói szerelem is bír egyfajta varázzsal, de hosszú távon biztosan nem érdemes ilyen érzelmek között sínylődnöd. Mindenki megtalálhatja a párját az életben: ki előbb, ki később.

Versek a szerelemről: melyek a legnépszerűbbek?

A költészet világában mindig is a férfiak számítottak a termékenyebb alkotóknak. Ez talán arra is visszavezethető, hogy a nők nehezebben tárják a szeretett személy elé érzelmeiket, és inkább várnak a másik nem kezdeményezésére. Esküvői idézet választásakor nagy népszerűségnek örvendenek a romantikus írások, de iskolai olvasmányaink kapcsán is gyakran eszünkbe jutnak olyanok, mint például Ady Endrétől az Őrizem a szemed, vagy Csokonai Vitéz Mihálytól A reményhez című alkotás. A versek a szerelemről kortól függetlenül bírnak létjogosultsággal, és gyakran éppen abban segíthetnek, hogy a költészet nyelvén fejezd ki a másik számára érzelmeid.

Az érzelmek dolgában viszont soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy tisztán lássunk. A versek a szerelemről magukban hordoznak valamiféle romantikát és gyakran fájóan vonzó érzésvilágot, de a valóságban csak a viszonzott szerelem járhat boldogsággal. Figyelj tehát arra, hogy a romantika érzésvilága mellett a racionalitás is lényeges. Vedd észre, ha nem működik a kapcsolat, vagy a plátói szerelem ördögi körébe kerültél bele. Az egymás iránti odaadás és a viszonzott érzelmek hoznak igazi boldogságot az életbe.