Elrendezett házasságok

Elrendezett házasságok

A házassági szerződés a mai kor embere számára nem ismeretlen jelenség. Alapvetően elmondható viszont, hogy a legtöbben még mindig nélküle vágnak neki a közös életnek. Ez különösen akkor lehet problémás, ha az egyik fél sokkal vagyonosabb a másiknál. Ilyenkor a külső szemlélők számára akár az érdekházasság kérdése is felmerülhet. Amikor azonban benne van egy érzelmileg túlfűtött helyzetben az ember, nem biztos, hogy észreveszi a másik esetleges hátsó szándékait. Nem véletlen van jogi háttér erre vonatkozóan, így lehetőség nyílik a házassági szerződés megkötésére még az esküvőt megelőzően.

Érdekházasságok és életre szóló szerelmek

Amikor két ember összeköti az életét, akkor elméletileg az összetartozás, a szerelem és a önzetlenség az, ami vezeti őket. Vállalják, hogy jóban-rosszban kitartanak a másik mellett. Ez persze nem nehéz, ha jelentős anyagi előnnyel jár a házasság. Az ember alapvetően jó, viszont az őt ért sérülések, a hátrányos családi háttérből indulás mind-mind hatással lehetnek arra, milyen preferenciák mentén éli életét. Az „aranyásók” kifejezést gyakran hallani manapság, és természetesen nem a konkrét tevékenységre utalva. Nem ritka, hogy tehetős férfiak kifejezetten fiatal, vonzó nők mellett teszik le a voksot. Az anyagi biztonságért cserébe a fiatalság nyújtotta újult erőt és férfiasságot érezhetik magukénak.

A házasságkötés előtt közel azonos korú személyek között is mind többen választják a házassági szerződés jelentette előnyöket. Ezzel sok probéma kiküszöbölhető akkor, ha a kapcsolat évek múltán valamiért mégsem a vártak szerint alakulna. Ez benne van minden párkapcsolatban, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Két intelligens ember között a házassági szerződés gondolata nem feltétlen kellene, hogy felháborodást keltsen. Nyilvánvaló, hogy aki megdolgozott az anyagi biztonságáért, vagy a családnak köszönheti azt, nem szeretne mindent elveszíteni egy félresiklott házasság miatt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a házasságkötés anyagi közösséget is maga után hoz. Az érzelmi biztonság, az igénybe vehető állami támogatások mellett arról is van szó, hogy „ami a tied, az az enyém”. Eltérő anyagi háttérrel mindez számos probléma okozója lehet.

A félrelépés gyakoribb, mint gondolnád!

Az esküvő és a kezdeti szenvedélyes vonzalom ‘rózsaszín ködje’ idővel múlni kezd. Megismered a másik rossz tulajdonságait, megtapasztalod, miként működtök együtt a hétköznapok szürkeségeiben. Mindenki életében előfordulhatnak olyan problémák, amikor a házastárs érzelmi támogatása nélkülözhetetlen. A mindennapokban azonban ezer más feladat adódik, így az empátia tényleg csak akkor marad meg, ha igazi szeretet és odafigyelés is társul a férfi-nő vonzalom mellé. A hétköznapi nehézségek, vagy akár a család gyarapodása is olyan helyzetek elé állíthatja a feleket, amikor egy vonzó harmadik kiutat jelenthet- ha csak néhány óra erejéig is. A félrelépés sokszor nem is a nehézségek következménye, hanem bizony az a bizonyos zöld szemű szörny hozza maga után. A féltékenység még az eleinte jól működő házasságot is képes megmérgezni.

Boldogtalan házasság: mi a megoldás?

A házassági szerződés az anyagi problémákra ugyan megoldást kínálhat, de a boldogságban együtt töltött évekre ez sem garancia. Alapvetően nem veszel zsákbamacskát akkor, amikor a házasság mellett döntesz, viszont az évekkel sokat változhat a személyiség, és a bennünket körülvevő környezet is hatással van ránk. A boldogtalan házasság egyenlő a társas magánnyal, aminél feszítőbb érzést aligha lehet elképzelni. A párkapcsolati tanácsadás egyfajta lehetőséget kínál mindazok számára, akik úgy érzik, zátonyra futott házasságuk. A félrelépés is megbocsátható az okok átbeszélését követően. Ha viszont az egyik fél tartós kapcsolatot tart fenn a házasság mellett, akkor bizony elgondolkodtató, hogy érdemes-e együtt folytatni. Az évek múlnak, és nem biztos, hogy megéri a boldogtalan házasság minden hátulütőjét bevállalni egy életre. Különösen így van ez akkor, ha gyermekek is érintettek, hiszen ők látják meg leghamarabb, ha a szülők csak kényszerűségnek érzik az együtt megélteket.