A gyerekvállalással sok minden megváltozik

A gyerekvállalással sok minden megváltozik

Függetlenül attól, hogy hány évnyi együttélés után jön el a gyerekvállalás ideje, az egészen új helyzet elé fogja állítani a friss szülőket. Megváltozik az egész életük, de még a nyaralási szokásaik is! A gyerekvállalás az esetek többségében egy hosszabb folyamat után valósul meg, hiszen fel kell készülni a lurkó – vagy lurkók – érkezésére. A szakirodalom, az internetes segítő oldalak és az anyukák által használt fórumok segítségével sok mindent meg lehet tudni előre, de van, amire senki sem számít. Ilyenek például a szabadidő eltöltésének új módjai.


A nyaralás gyerekkel egy egészen új élményt nyújt

Szeretsz hosszasan napozni a strandon vagy a tengerparton? A nyaralás a bulizás ideje? Vagy inkább az extrém sportokért rajongsz és a szabadság ideje alatt bepótolod a kimaradt lehetőségeket? Nos, gyerekvállalás után ez mind megváltozik, hiszen egészen mások lesznek a prioritások. Ahogy nő a lurkó, úgy változnak az igényei. Az, hogy egyik évben még vígan elheverésztetek az árnyékban, nem jelenti azt, hogy a következő nyaralás nem rohangálásból fog állni, hiszen a gyermeked folyamatosan fejlődik.

A csomagolási szokásaid is azonnal megváltoznak a gyerekvállalás miatt, és már a strandra is játékok és gyerekholmik garmadájával fogsz elindulni. Ugyanakkor olyan élményekben lesz részed a gyermeked társaságában, amelyeket csak egészen kicsi korodban éltél át. Órákon át bámulhatsz tücsköt-bogarat, bárányfelhőt és minden mást. Teljesen új szemszögből láthatod az általad már korábban megismert helyeket, épületeket és tárgyakat.

Ha tovább bővül a család, megint megváltozik az élet, ilyen a nyaralás gyerekekkel

A gyerekvállalás után, egy gyerekkel az élet viszonylag „egyszerű”, hiszen csak egy lurkót kell figyelemmel kísérni. De ha két vagy három gyerekkel megy a család nyaralni, az már komolyan logisztikát igényel. Ha kicsi a korkülönbség, akkor nagyjából mindenből dupla annyi kell, de ekkor még nem kell a szülőknek megosztani a figyelmüket a kicsik között teljes mértékben.

A kihívás akkor kezdődik igazán, ha nagyobb, akár 8-10 év a korkülönbség, hiszen ekkor a nagyobb gyerek már más szórakozásra vágyik, mint egy kicsi. Annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát, érdemes gyerekfejjel gondolkodni, meghallgatni a lurkók igényeit is és úgy tervezni a nyaralás programjait. Ez néha azzal jár, hogy pont az marad ki, amire te lennél kíváncsi, de ha ügyesen összefésülöd az ötleteket, mindannyiótok számára emlékezetes lesz a nyaralás. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a szülőknek nem kell külön-külön is foglalkozni a gyerekkel. Hiszen például egy csúszdaparkban a nagyobb gyerkőcöt már felengedik a játékokra, de a kicsit még nem, bármennyire is szeretne menni.

Akár belföldön, akár külföldön nyaraltok egy-két hetet, fontos, hogy olyan szállást válassz, amely vagy pótágyazható, vagy családi szobát biztosítanak a számotokra, amelynek a berendezése megfelelő. Sok helyen komoly kedvezményeket kaphatsz, ha gyerekkel érkezel, így érdemes ennek is utánanézni és kihasználni minden lehetőséget! Egyes szállások animátorokkal várják a kicsiket, így, míg ők jól szórakoznak, a szülők tudnak egy kicsit lazítani. Szerencsére az interneten már több szálláskereső weboldalon megnézhetek a választékot, ami így megkönnyíti az utazást. Bármerre is vegyétek az irányt, fontos, hogy – ha szükséges – az orvosi papírok mindig bekerüljenek a csomagba!

Gyerekkel a szabadidős programok lehetősége szinte végtelen

Ha az embernek gyerekei vannak, nem ülhet otthon napokon át, hiszen a kicsiknek sok mozgásra van szükségük. Éppen ezért érdemes évszakokra lebontva összeállítanod a lehetséges szabadidős programokat a gyermek érdeklődéséhez igazítva, hogy minden eshetőségre fel legyél készülve. Fontos, hogy a szabadtéri programok mellett fedett helyen tartandó szabadidős tevékenységek is legyenek a tarsolyodba, hiszen az időjárás néha nem igazán kedvező. A kirándulások, kalandparkok és élményfürdők nagyon jó családi programok, de a játszóházak és kézműves foglalkozások is le tudják kötni a gyerekeket. Az interneten fellelhető programajánlók a segítségedre lesznek a tervezésben!