Romantika és szerelem a mozivásznon

Romantika és szerelem a mozivásznon

Filmek a szerelemről? A filmművészet megszámlálhatatlanul sokszor fókuszba állította már ezt az érzelmet, de mindig lehet róla új szemszögből írni, alkotni, mozivászonra vinni egy történetet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a romantika sokszor vígjátéki elemekkel társul, de nem ritka az sem, hogy a romantikus dráma az, ami nagy népszerűségnek örvend a filmrajongók körében.

Van élet az exen túl

Mint oly sok esetben, így a filmekkel is úgy vagyunk a legtöbben, hogy aktuális hangulatunktól függ, milyen stílusú alkotásokban merülnénk el. Egy jól rendezett, profi színészekkel társuló produkció akár mélyen magával ragadhat, ezért nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Egy szerelmi csalódásban a Bridget Jones filmek jó kedvre deríthetnek, viszont új perspektívát például a Holiday-től várhatunk. Ez utóbbi Cameron Diaz és Kate Winslet főszereplésével nemcsak a karácsonyi időszakban mutathatja meg, hogy van élet az exen túl.

A hűtlen

A legjobb filmek a szerelemről gyakran hoznak olyan történeteket, amelyekbe a hétköznapi ember is könnyedén beleélheti magát. A terület igazi klasszikusa ‘A hűtlen’. Nemcsak képvilága, a történeti szál és a mesteri részletek érdemelnek figyelmet az esetében, hanem a zseniális főszereplők is. Richard Gere, Diane Lane már önmagukban elegendőek a sikerhez. A történet szerint, a családanya hirtelen ráeszmél arra, mi hiányzik az életéből és ezt megtalálja az Olivier Martinez által megformált izgalmas férfiban. Hasonló cipőben járók személyeknek erősen ajánlott kategória, filmzenéje pedig külön figyelmet érdemel.

Ha már a hűtlenségről esett szó, akkor ennek sajátos megfogalmazásával találkozhatsz a ‘Közelebb’ című filmben. Az érzelmi zűrzavar, az egymásnak való fájdalom okozása, vagy az ez elől való eszement menekülés korrajza, amiben nem kisebb színészekkel találkozhatunk, mint Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law és Clive Owen.

Romantikus dráma: elő a zsebkendőkkel!

Egy csontig hatoló romantikus dráma láttán aligha akadna olyan, aki ne sírna tele néhány zsebkendőt. Ha a műfaj rajongója vagy, akkor nézzük, mit érdemes beiktatnod a filmezéssel töltött estékbe! A filmek a szerelemről sokszor hagynak maguk után negatív érzelmeket és nagy katarzist. A romantikus dráma titka éppen ebben rejlik. Ennek igazi mestere ‘A felolvasó’ és az ‘Egy nap’. Az első drámai módon ötvözi a korosztályon átívelő szerelem sajátos tisztaságát és egyúttal a megrendülés pillanatait, amelyeket elképesztően hoz a történet. Az ‘Egy nap’ igazi csemege és tanulságként mindannyian levonhatjuk azt, hogyha szeretünk, akkor ne féljünk elmondani azt a másiknak. Időből van a legkevesebb, nem érdemes arra fecsérelni, hogy nem mondjuk ki a legmélyebb érzelmeinket az arra alkalmas személynek. A visszautasítás is jobb az elszalasztott boldogságnál.

Szenvedélyes szerelem vagy rózsaszín köd?

A kérdést saját magunknak is gyakran feltesszük utólag, már ’tisztán látva’. Nem ritka, hogy a kezdeti ismerkedéskor még kevésbé ismerjük a másikat, belelátunk olyan tulajdonságokat, amelyek nincsenek. A szenvedélyes szerelem érzéséért azonban megéri néha elengedni a gyeplőt és hagyni magunkat sodródni az árral. A Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével készült ‘Csillag születik’ tipikusan ilyennek bizonyul, bár a romantikus dráma sajátosságait is mesterien hozza. Az ilyen filmek a szerelemről és a romantikáról álmodozó női mozizók nagy kedvenceinek számítanak.

Mindegy, hogy a kissé régebbi alkotásokról van szó, mint az ‘Édes november’ vagy a ‘Ház a tónál’, esetleg az olyan igazi femme fatale karakterekről, mint amilyen Angelina Jolie az Eredendő bűnben vagy Demi Moore a Zaklatásban, a filmes palettán mindenki megtalálhatja az ízlésének és vérmérsékletének megfelelő történetet. Ha pedig valami újszerű, izgalmas, az életet a maga pezsgésénél fogva megragadó film érdekelne, akkor a Julia Roberts főszereplésével készült ‘Ízek, imák, szerelmek’ ajánlott. Ezzel éppen úgy nem lőhetsz mellé, mint a Diane Lane nevével fémjelzett ‘Napsütötte Toscana’ alkotással. Ez utóbbi kettő garantáltan jókedvre derít akkor is, ha éppen mélyponton vagy és egyedül töltöd az estéket.