Az orrplasztika az arc helyes arányait állítja középpontba

Orrplasztika

Az orrplasztika nemcsak az orr méretének, szélességének, púpjainak átalakítására nyújt lehetőséget, hanem az orr szerkezeti problémáinak helyreállítására is.

Az orr formájával, méretével sokan elégedetlenek, ám ilyenkor sokkal inkább arról van szó, hogy az orr megbontja az arc harmóniáját. A plasztikai beavatkozás lehetőséget kínál az orr megjelenésének megváltoztatására, legyen szó esztétikai igényekről vagy funkcionális problémák megoldásáról. Az orrplasztika irányulhat a születéskori rendellenességek korrigálására, balesetek után fellépő deformitások kezelésére vagy pusztán az arc harmonikusabb megjelenésének megvalósítására.

Nyitott vagy zárt orrműtét a megfelelőbb? 

Az orrműtét két fő technikája a nyitott és zárt módszer. A nyitott orrplasztika során a sebész egy kis metszést végez az orrnyílások között, így teljes hozzáférést biztosít az orr szerkezetéhez. Ez a technika kiemelkedően hasznos Dr Kárász Tamás szerint azokban az esetekben, amikor nagyobb átalakítások szükségesek. Ezzel szemben a zárt orrműtét esetében a metszések az orr belsejében helyezkednek el, így a beavatkozás kevésbé feltűnő hegeket hagy maga után. Ez a módszer általában kisebb módosításokhoz ideális.

Az arc megjelenése központi szerepet tölt be az ismerkedésben is. A túlságosan nagynak vélt orr hatással van a magabiztosságra, és ennél fogva a társkeresésre is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az orrplasztika során elért eredmények alkalmasak arra, hogy nagyobb önbizalommal vágjunk bele az ismerkedésbe. A tökéletes orr azonban nem létezik, hiszen azt minden esetben az arc egyéb adottságaival együtt érdemes szemlélni.

Dr. Kárász Tamás: a beavatkozás jelentősen javíthatja az életminőséget

Az orr esztétikai megjelenésének javítása közvetlen hatással van a páciens önértékelésére és magabiztosságára. A beavatkozás után a páciensek gyakran számolnak be arról, hogy magabiztosabbnak érzik magukat, hiszen megszabadulnak az orruk formájával kapcsolatos aggodalmaiktól. Az orrplasztika így nem csupán a fizikai megjelenést változtatja meg, hanem az emberi lélekre is jótékony hatással lehet.

A modern műtéti technikákkal a szakember a legtermészetesebb eredményt kívánja elérni. Az előzetes konzultáció során alaposan felmérik a páciens igényeit, elvárásait, és ennek alapján alakítják ki az egyéni műtéti tervet. Dr Kárász Tamás fontosnak tartja, hogy művészi érzékkel és precizitással dolgozzon annak érdekében, hogy harmonikus, esztétikus eredmény szülessen.

Esztétikum és funkcionalitás egyaránt fontos!

A speciális plasztikai eljárás rendkívül kifinomult és sokoldalú beavatkozás, amely lehetővé teszi az orr formájának és funkciójának javítását. Dr Kárász Tamás szerint az orrplasztika célja lehet esztétikai, funkcionális vagy mindkettő, attól függően, hogy a páciens milyen igényekkel fordul a sebészhez. A beavatkozás során a plasztikai sebész az orr szerkezetét átalakítja, hogy az harmonizáljon az arc többi részével, vagy szükség szerint azért, hogy javítsa a légzést funkcionális szempontból.