A szerelmi bánat megélése és a továbblépés fontossága

A szerelmi bánat megélése és a továbblépés fontossága

Amikor valakit szerelmi bánat kínoz, úgy érzi, soha többé nem lesz sem boldog, sem szerelmes. Szerencsére azonban ez nem így van. Az egészséges pszichével rendelkező emberek idővel túljutnak a fájdalmon és képessé válnak az újrakezdésre. A szerelem sötét verem, ahogy a költő mondta, és milyen igaza volt! Nem tudhatod ugyanis, mi vár rád, ha belevágsz egy kapcsolatba. Lehet, hogy örökkön-örökké fog tartani a boldogság, de az sem ritka, hogy csúnya szakítás lesz a vége. A szerelmi bánat pocsék dolog, de egyszer az életben sajnos a legtöbben megtapasztalják, gyakran félrelépés okozza a szakítást. A legfontosabb, hogy megéld a bánatod és utána emelt fővel lépj tovább! A szerelem ugyanis ismét bekopogtat az ajtódon. Vagy bemászik az ablakodon!


A félrelépés, mint a szerelmi bánat oka.

Vagy okozata? A hűtlenség sok párkapcsolatot megmérgez, akár tönkre is tesz. A félrelépés okát már rengeteg cikkben elemezték, de valójában nincs előre megírt, minden helyzetre igaz forgatókönyv. A megcsalásnak számtalan oka lehet. A kapcsolat kihűlése, a szexuális igények különbözősége, az egyoldalú viták – melyek során az egyik fél eltávolodik -, vagy éppen a félrelépő személy önértékelési problémái. Sok esetben a megcsalt fél önmagát okolja, úgy gondolja, hogy nem bizonyította eléggé a szerelmét, vagy nem elég jó a partnerének. Ez azonban nincs mindig így.

Akadnak ugyanis olyan emberek – férfiak és nők egyaránt – akik egyszerűen nem tudnak érzelmileg teljesen elköteleződni, hiába tesz meg mindent a másik. Az ő szemükben a megcsalás nem számít komoly dolognak. A félrelépés elszenvedői többnyire tudni szeretnék, mi okozta a párkapcsolatukban ezt a törést, de sokan egyszerűen nem tudják rendesen elmondani. Ilyenkor segíthet a párterápia, ami meg is mentheti a kapcsolatot, ha a felek képesek a korábbi sérelmek megbeszélésére és új alapokra tudják helyezni kettőjük dolgát. Persze, ezt az is nagyban befolyásolja, hogy egyszeri félrelépésről van szó vagy többről, esetleg titkos, érzelmekkel teli viszonyról. E két utóbbi ugyanis már komolyabb problémát jelent.

A szerelmi csalódás valóban összetörheti a szívet

Egy csalódás, szakítás után az ember gyakran úgy érzi, hogy megszakad a szíve. Ugyan régen ezt csak egy hangzatos frázisnak tartották, mára az orvostudomány bebizonyította, hogy az összetört szív szindróma egy valós dolog. A szerelmi bánat hatására ugyanis a szív izomzatának egy része némiképp megnagyobbodik a felszabaduló és a testedet elöntő stresszhormonok hatására. Ezt az állapotot orvosi nyelven cardiomyopathiának hívják. A megtört szív szindróma tünetei az infarktuséhoz hasonlítanak, mellkasi fájdalom és nehézlégzés alakul ki. Szerencsére ez az állapot nagyjából egy hét alatt rendeződik, és a kellemetlen, ijesztő tünetek is megszűnnek. Esetenként azonban kórházi kezelésre is szükség lehet. Persze, az is előfordul, hogy akkora fájdalmat okoz a szakítás, ami valóban szívrohamot idéz elő. Ezért, ha félsz attól, hogy baj van, inkább fordulj orvoshoz és nézesd meg magad, biztos, ami biztos alapon.

Mikor állsz majd készen arra, hogy új szerelem lépjen az életedbe?

Bár gyakori tanács, hogy a szakítás után azonnal bele kell vetnie magát az embernek a bulizásba és a randevúzásba, de ez a lehető legrosszabb, amit tehetnél. A szerelmi bánat feldolgozása ugyanis ugyanolyan gyászfolyamat, mint amit minden veszteség után átélünk. Igaz, ennek hossza és intenzitása attól is függ, hogy a szakítás egy komoly, hosszú kapcsolat végén következik be, vagy csak egy fellángolásnak vetett véget. Akárhogy is, az a legfontosabb, hogy elég időt adj magadnak a gyógyulásra!

Ha pedig készen állsz, légy nyitott arra, hogy egy új ember lépjen az életedbe, akiben meg tudsz bízni. Ha egyik párkapcsolatból a másikba szédülsz, előfordulhat, hogy új párodat az exedhez hasonlítgatod, ez pedig semmi jóra nem vezet! Sőt, arra is hamar rájöhetsz, hogy az új szerelem nem is alapul valós érzelmeken, inkább csak egy pótlék a számodra. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megbirkózni a szerelmi bánattal, kérd szakértő segítségét, úgy könnyebb lesz!