Mindent elsöprő érzelmek egy pillanat alatt?

Mindent elsöprő érzelmek egy pillanat alatt?

Mit jelent a ,,szerelem első látásra”? A szerelem első látásra kifejezés kissé homályosnak tűnhet, mivel jobban belegondolva, nem is értelmezhető szó szerint, hiszen csupán látni valakit nem elegendő ahhoz, hogy bepillantást nyerjünk a másik személyiségébe. A szerelem olyan jelenség, ami kultúrától függetlenül, évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Számos irodalmi alkotás, filozófiai megközelítés kísérelte már meg illusztrálni, megfejteni, hogyan is hat ránk ez a semmihez sem hasonlítható állapot.

A pszichológiai kutatások eredményei alapján, a szenvedélyes szerelem érzések, motívumok és viselkedésbéli megnyilvánulások sajátos konstellációja. Jellemzően azzal kezdődik, hogy egy különleges lényként kezdünk a másikra tekinteni, illetve figyelmünk fókuszába csak ő kerül. Hajlamosak vagyunk általunk fontosnak vélt, de valójában olyan tulajdonságokkal is felruházni őt, amelyekkel esetleg nem rendelkezik.

Amikor az ember szenvedélyes szerelmet érez

Sokan ilyenkor rendkívül energikusnak vélhetik magukat, még az alvásigény is csökken. Szinte minden tevékenységet alárendelhetnek a szerelmükkel együtt töltött időnek, vagyis átalakulnak életükben a prioritások. Egyes pszichológiai kutatások eredményei arra világítottak rá, hogy a jelenség valóban létezik, legalábbis bizonyos emberek tényleg képesek belőlünk azonnal ösztönös vonzalmat kiváltani. Nem egyszerűen megpillantunk valakit, majd automatikusan szerelembe esünk, hanem bizonyos módon megismerjük a másikat, mielőtt szerelmesek leszünk. A szerelem első látásra sokkal több, mint a pillantások találkozása. Így az első találkozáskor, ha sokszor tudatlanul is, de értékeljük a potenciális választotthoz fűződő ismerős elemeket.

A szenvedélyes szerelem jelei

A szenvedélyes szerelem általában hamar elmúlik, helyette pedig egy erősebb kötelék alakul ki a felek között. Pszichológusok, akik hosszabb ideig vizsgálták a párkapcsolatok életét, arra a következésre jutottak, hogy a szenvedély az első két év után csökken. A szakemberek, akik a szenvedély fogalmával foglalkoztak, különbözőképpen határozták meg a szenvedélyes szerelem fogalmát: egyrészt úgy, mint egyfajta fizikai vonzalmat, ami szerelemig, sőt, megszállottságig fejlődik, másrészt pedig úgy, mint egyfajta mániát vagy romantikát.

A szenvedélyes szerelem összetevői:

  • sokat gondolsz a partneredre,
  • idealizálod a pároddal való kapcsolatodat,
  • arra vágysz, hogy minél bensőségebben megismerd a párodat, ugyanakkor arra is, hogy ő is hasonlóképpen megismerjen,
  • tüzes szerelem érzése,
  • partnered szexuálisan vonz téged,
  • jól érzed magad a párkapcsolatban
  • ha problémák adódnak, ez negatívan befolyásolja a hangulatodat is,
  • szereted a párodat és arra vágysz, hogy ő is szeressen

Megmagyarázhatatlan vonzalom

A megmagyarázhatatlan vonzalom igazolhatja, hogy ez éppen szerelem első látásra. Férfiak és nők valódi vonzalma azon áll vagy bukik, ami a szemnek láthatatlan. A kémiai hírvivő anyagok, a feromonok tévedhetetlen jeleket súgnak arról, hogy kik vagyunk, mit akarunk és arról is, hogy jó választás lehetünk-e a másiknak. A hormonok árulkodnak a szexuális étvágyról, termékenységről, titkos vágyakról, sőt, elárulják a legmélyebb érzelmeket is. A szerelem hevületében a kémiának esünk áldozatul.

Egymásba kapcsolódó tekintetek, szenvedélyes tűzijáték

Már szerelem első látásra lehet az is, hogy különleges illatot érzünk, amikor meglátjuk az illetőt, akihez vonzódunk. Az illatok azonnal érzéseket váltanak ki, amelyeket az agy az ahhoz kapcsolódó érzelemmel együtt rögzít, így hozva létre egy komplett emlékképet. Egy szag vagy illatélmény életeseményeket idéz fel, fontos állomásokat, amelyek valamiért az emlékezetünkbe vésték magukat. A szaglás központja az agyban közel esik ahhoz a területhez, ahol az emlékeink és érzelmeink születnek. Az illatok, szagok múltidézők. Olyanok, mint a sötétkamra, előhívják a múlt képeit és újra átélhetjük azokat. A kölcsönös vonzalom szemkontaktus általi kifejezése révén, már abban a pillanatban létrejöhet egy azonnali érzelmi fellángolás. Erre mondhatjuk, hogy szerelem első látásra.