A világirodalom híres szerelmi történetei

A világirodalom híres szerelmi történetei

A romantikus regény a világirodalom egyik legnépszerűbb műfaja. Hol lelkesítőek, hol szomorúak, de mindenképpen el kell olvasni, mert valóban felejthetetlenek. Az ilyen típusú művek általában két ember között kialakult szerelemmel foglalkozik, hogy azok szerelembe esnek, majd ezt követően a kapcsolat fejlődését kíséri figyelemmel. A romantikus regény konfliktusának és csúcspontjának is szorosan kell kapcsolódnia a kialakuló szerelem témájához, bár a műben szerepelhetnek olyan mellékszálak is, amelyek nem feltétlenül tartoznak a fő szerelmi szálhoz. Általánosságban véve, a romantikus regényben megjutalmazzák a jókat és megbüntetik a rosszakat. Az a pár, amelyik harcol és hisz a kapcsolatban, a végén megtalálja az igaz szerelmet.

Híres romantikus regények és drámák

Csongor és Tünde

Csongor a boldogságot keresi, mint oly sok más világirodalmi alak is. Ő viszont sokkal szerencsésebb, mint egyesek, hiszen a csodafánál rálel egyetlen igaz szerelmére, Tündére. Persze a történet nem lehet ilyen könnyű, mivel a párt elszakítja Mirigy, így a fiú Tündérlak keresésére indul. Utazása során sokszor kell bizonyítania rátermettségét, hogy végül elnyerhesse Tünde kezét.

Trisztán és Izolda

Trisztán és Izolda legendája egy középkori romantikus tragédia, a lovagi irodalom egyik leghíresebb alkotása. Trisztán Írországba megy, hogy visszavigye onnan a szép Izoldát a királynak feleségül. Útközben véletlenül szerelmi bájitalt fogyasztanak, amitől a pár forró szerelembe esik 3 évre. Noha Izolda feleségül megy a királyhoz, Trisztán a bájital kényszerétől a házasságtörés minden alkalmát megragadja. A tipikus nemesi karakter ilyen tettektől szégyenletes lenne, de a bájital terhe fölmenti őket a bűneik alól.

Anyegin

Anyegin, az életunt orosz ifjú sok dologba belekóstol, amíg önmagát keresi. Tudós, földesúr és művész is akar lenni, ám egyik sem jelenti a végleges életútját. A cselekmény közben találkozik Tatjánával, aki olthatatlan szerelemre lobban a fiú iránt, ám az nem viszonozza az érzéseit. A szerelmesek sorsa tragikus, mivel mire Anyegin felismeri, hogy mégis szereti a lányt, az már férjhez ment és bár szereti Anyegint, nem hagyja el érte az urát. Kettejük levelezését az irodalom egyik legszebb szerelmes szóváltásának tartják.

Cyrano de Bergerac

Egyik nagy kedvenc romantikus drámám a Cyrano de Bergerac. Edmond Rostand verses drámájának hőse, a nemes lelkű, gyöngéd szerelmes, aki hatalmas orra miatt azonban szerelme viszonzására nem számíthat, aki magát kicsúfolja, ha kell. Cyrano beleszeret Roxánba, a csodálatos, szép lányba, ám a hölgy a szép, de értéktelen Christiant szereti. Cyrano Christian nevében udvarol csodálatos líraiságú versekben Roxánnak. Az ő kedvéért védi az ifjút a háborúban, ám végül arra, hogy Roxán is őt szereti csak a hős halála előtti pillanatokban derül fény.

Romeó és Júlia

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a világirodalom vitathatatlanul leghíresebb szerelmespárját. A történet szerint a két fiatal annak ellenére egymásba szeret, hogy családjaik ősi ellenségek. A viharos szerelem rövid életű, mivel Romeó öngyilkosságba menekül, amikor kedvesét halottnak hiszi, amikor pedig Júlia meglátja a halott fiút, szintén véget vett az életének. Az eredeti romantikus drámát napjainkra számtalanszor feldolgozta a filmipar, de színházban is időről-időre színpadra viszik.

Elfújta a szél

Az egyik legnagyobb romantikus regény az 1936-os Pulitzer-díjas könyv, aminek tagadhatatlanul megindító szerelmi története a mai napig töretlen sikernek örvend. Összefonódik az 1939-ben bemutatott mozifilmmel. Scarlett és Rhett megannyi viszontagságon és jellemfejlődésen megy keresztül, miközben a szeretet legkülönbözőbb formáit és fokait élhetjük meg a szerelmeseken keresztül és egy képzelt szerelmi háromszögön keresztül. A tragédia itt sem marad el. Mire Scarlett ráeszmél arra, hogy valójában Rhettet szereti, a férfi már túllépett a nőn.

A világirodalom rengeteg szerelmes regényt kínál azoknak, akik vágynak egy kis romantikára. Az említett romantikus regények és drámák a legismertebbek közül valók. Annak, aki csak most kezd érdeklődni a romantikus irodalom iránt, minden bizonnyal jó támpontot nyújtanak a választáshoz.