A beteges féltékenység leküzdése és tippek elkerülésükre

A beteges féltékenység leküzdése és tippek elkerülésükre

A beteges féltékenység gyakran megjelenik a párkapcsolatokban. Az egészséges féltékenységet mindenki megtapasztalja, ugyanis ez természetes velejárója a párkapcsolatnak. Az értékes kapcsolatok elvesztésének lehetősége féltékenységet szül, nemcsak párunkban, hanem magunkban sem bízunk eléggé. Az önbizalomhiány sajnos kiváló táptalajt biztosít a féltékenységnek, hiszen nem tudjuk elhinni, hogy mi is szerethetőek vagyunk, folyamatosan másokhoz hasonlítjuk magunkat, nem tartjuk magunkat elég értékesnek. De hogyan tudjuk ezt kezelni?

Túlzott féltékenység okai

A túlzott féltékenység háttere

A féltékenység, ahogy sok más emberi tulajdonság és viselkedés oka is elsősorban az evolúcióban kereshető. Láthatjuk azonban, hogy más funkciót töltött be a nők és a férfiak esetében. A férfiak féltek, hogy gyermekeik nem az ő genetikai állományukat fogják hordozni, míg a nők az érzelmi kötelék sérülésétől tartottak. Ha az adott férfi egy másik párkapcsolatba is fektetett energiákat, akkor csökkentette az ő és gyermeke túlélési esélyét, ugyanis nem kapták meg a maximális figyelmet, gondoskodást.

A különböző pszichológiai irányzatok némileg eltérően nyilatkoznak a túlzott féltékenységről, azonban, ha valaki betegesen féltékeny, akkor az okot általában gyermekkorban kereshetjük.

A nem megfelelő szeretet, az elhanyagolás, vagy akár egy nem feldolgozott testvérféltékenység is okozhat beteges féltékenységet felnőttkorban. Az alacsony önértékelés, vagy önbecsülés miatt a féltékeny fél nem tartja magát elég értékesnek, így nem tudja, hogy partnere miért választotta őt, miért szeretne vele lenni. A gyermekkénti elhanyagolás, a szeretet és figyelem megvonása mind érzelmileg instabillá teszi a felnőtteket. Éppen ezért a túlzott féltékenység kezelése mindig önvizsgálattal kezdődik.

Előfordulhat azonban, hogy maga a féltékenység érzése okozza az önértékelési problémákat.

A beteges féltékenység jelei

Megint mit csinálhat a párunk? Hova mehet nélkülünk? Kivel beszélhet? Mikor jön meg? Miért nézte meg a másik nőt/férfit? Biztos meg fog csalni! Ezeken a gondolatokon nem jó rágódni egész nap, sőt. Ha állandóan ellenőrizzük a párunkat, egész nap idegesek vagyunk, rágjuk a körmünket, akkor valószínűleg a féltékenységünk már nem egészséges.

A beteges féltékenység esetében a féltékeny fél csak magának akarja a figyelmet, tulajdonként kezeli partnerét. Folyamatosan számonkéri kedvesét, keresztkérdéseket tesz fel, hátha hazugságon kapja. Állandó kontrollt akar a párkapcsolatban, akár időbeosztásról, akár programokról van szó. A szüntelen ellenőrzéssel akarja elérni, hogy kedvese ne tévedhessen tévútra. 

A betegesen féltékeny emberek minden más nőtársukban/férfitársukban konkurenciát látnak. Gyakran előfordul, hogy a férfiak kontrollálni akarják párjuk öltözködését, hogy ne vonzhassák egy másik férfi tekintetét. Legszívesebben eltakarnák őt a külvilág elől.

Fontos azonban, hogy nincs értelme idegeskedni. Hiszen a párunk úgyis oda megy, ahova akar, és azzal beszél, akivel akar. Ha valaki megcsalja a párját, akkor feltehetően egy olyan kapcsolatban van, amiben nem érzi jól magát.

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban is tapasztalhatjuk a féltékenységet, de ügyeljünk, hogy ne lépje át azt a határt, ami mérgező a kapcsolatra nézve.

Kóros féltékenység kezelése

Hogyan lehetséges a beteges féltékenység kezelése?

Ha azt tapasztaljuk magunkon, hogy a féltékenység miatt toxikussá vált a kapcsolat, állandó a bizalmatlanság, akkor elsősorban kontrollálnunk kell a gondolatainkat. Ha a párunk elmegy dolgozni, vagy akár munka után sportolni, ne az legyen az első gondolatunk, hogy megcsalás van a háttérben. A gondolataink tudatos megváltoztatása nehéz, hiszen a féltékeny ember nem tud uralkodni a gondolatain.

A felismerés után szintén fontos az önreflexió. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a beteges féltékenységre, akkor itt az ideje, hogy dolgozzunk az önértékelésünkön és önbizalmunkon. 

A féltékenység mögött gyakran az alacsony önbecsülés áll, nem hisszük el, hogy értékesek vagyunk. Ha azt gondoljuk, hogy párunk csak azért van velünk, mert nem talált jobbat, akkor a beteges féltékenység leküzdése lehetetlen. Az önbecsüléssel folyamatosan foglalkozni kell, akár terápiás módon.

A másokhoz való hasonlítgatás állandó keserűséget okoz, ugyanis mindig lesz valaki, aki többet keres, jobban néz ki, intelligensebb, mint mi. Fontos, hogy a jó tulajdonságainkra koncentráljunk, találjuk meg azokat az erősségeket, amelyek értékessé tesznek minket.

Ahogyan azt már korábban említettük, a féltékenység alapja a bizalmatlanság is lehet. Egy párkapcsolatban mindkét fél számára szükséges a szabadság is, teret kell engedni a másik félnek, hogy érezze, megbízunk benne. Az állandó tiltás, folyamatos kontroll csak megmérgezi a kapcsolatot, így természetes, hogy az elszenvedő fél előbb, vagy utóbb meg akarja szakítani a kapcsolatot.

Mit kezdjünk a féltékenységgel?

Egy jó párkapcsolat alapja a kommunikáció. Ha azt érzékeled, hogy párod féltékenysége már kellemetlenné teszi a mindennapokat, érdemes időt szánni egy mélyebb beszélgetésre. Ha őszinték vagytok egymással, akkor hamar kiderül, hogy tényleg van-e ok a féltékenységre.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a féltékenység nem gátolja meg a megcsalást. Attól, mert folyamatosan számonkérjük a párunkat, mindig kontrollálni akarjuk a cselekedeteit, állandóan jelenetet rendezünk az önbizalomhiányunk miatt, ugyanúgy találhat egy másik nőt/férfit. Ahogyan arra már utaltunk, az ilyesfajta bizalmatlanság csak még inkább megerősíti a másik felet abban, hogy egy rossz kapcsolatban van, ezért szinte rákényszerítjük, hogy mást keressen.

Szintén hatékony lehet egy harmadik fél véleményének kikérése is, aki lehet akár barát, akár szakember. Egy külső nézőpont képes megmutatni, hogy miért irrelevánsak a féltékenységgel kapcsolatos gondolataink.

Segít a beteges féltékenység legyőzésében a sport. Sportolás közben az emberi szervezetben endorfin szabadul fel. Egy kiadós kardió, vagy erőnléti edzés alatt kiadható a düh és a feszültség, így nemcsak a külsőnkre, hanem a belsőnkre is jó hatással van.

Beteges féltékenység leküzdése

Mikor érdekes szakember segítségét kérni?

Természetesen, ha semmilyen módszer nem segít a féltékenység feloldásában, akkor mindenképp szakemberhez kell fordulni.

A pszichológia számos olyan eszközzel bír, ami segít a beteges féltékenység kezelésében.

Ha megtörtént a felismerés, akkor egy pszichológus különböző gyakorlatok segítségével segíteni tud az érzések és gondolatok kontrollálásában.

Egy jó terápia azonban nemcsak a konkrét problémát fogja megoldani, ugyanis pozitív hatásai lesznek az önértékelésre és az önbizalomra is. Feltárásra kerül, hogy milyen személyes ok áll a háttérben, amelynek feldolgozása elengedhetetlen lesz a javulás szempontjából. Az önbizalom fejlesztésének köszönhetően egy sokkal kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb személlyé válhatsz, ami biztosan vonzóbbá tesz a párod szemében is.

Ha párkapcsolati gondok merülnek fel a túlzott féltékenység miatt, akkor érdemes párterápiában is gondolkodni. A közös terápián mindkét fél elmondhatja érzéseit, együtt tudják megoldani a problémát, ami még inkább erősíteni fogja kapcsolatukat.