Meddig működik jól egy távkapcsolat?

Meddig működik jól egy távkapcsolat?

A távkapcsolat olyan téma, ami igencsak megosztja az érintetteket. Vannak, akik úgy vélik, ez a hosszú kapcsolat és a fenntartható szenvedély titka. Mások mindennapjait a féltékenység nehezíti meg és az együtt töltött minőségi idő hiányában lassan elhidegülést tapasztalnak. Vajon meddig működik jól egy párkapcsolat akkor, ha a napi találkozások nem számítanak általánosnak? Mennyi fér bele egy kapcsolatba? A néha külön programok még kibírhatóak, de a külföldi munka már nem? Meddig működőképes egy távkapcsolat?

Fókuszban a párkapcsolati kommunikáció

Fontos hangsúlyozni, hogy egy párkapcsolat működőképessége elsősorban az egyértelmű, őszinte kommunikációtól függ. Ha két ember képes megbeszélni egymással a kétségeit, ki tudja fejezni az érzéseit, gondolatait a megfelelő formában és erre partnert találnak egymásban, akkor aligha akad olyan téma, ami problémát okozhatna. Ha pedig mégis, akkor az sem megy el a hűtlenségig és a másik iránti tisztelet hiányáig. A párkapcsolati kommunikáció akkor is kiemelt jelentőséggel bír, ha olyan fontos döntésekről van szó, amelyek a mindennapokat befolyásolják. A munkavállalás céljából külön töltött napok, hetek igencsak próbára tehetik a kapcsolatot. Azonban, ha a közös cél irányába haladnak a felek és a hűség nem kérdéses, akkor minden más a megbeszélhető kategóriába tartozik.

Minőségi idő nélkül nem megy!

A távkapcsolat kizárólagossága természetesen nem megoldás. Ha külön képzeli el két ember a jövőjét, akár helyileg, akár időben, akkor érdemes a kapcsolat jövőjéről leülni beszélgetni. Az élmények, a közösen töltött minőségi idő ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy működőképes legyen a párkapcsolat. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a mindennapjaik csak a munkáról szólnak, majd este bezuhannak egymás mellé az ágyba. Gyakran még a kommunikáció is elmarad, így tulajdonképpen nem egymással, csak egymás mellett élnek az emberek. Ez egyenes út lehet az elhidegülés felé. A minőségi idő nemcsak barátainkat, családtagjainkat illetően lényeges, hanem a partnerünk kapcsán is. Ha az élet elszakít egymástól és hagyjuk ezt, az nem vezet közös jövő felé.

Elhidegülés: ki tehet róla?

Elhidegülés, félrelépés, hazugságok és megcsalás – a fogalmakat sokan saját tapasztalataikból adódóan összemossák. Nem véletlen, hiszen gyakran ezek tényleg együtt járnak. Ha egy párkapcsolat, akár annak időszakos távkapcsolat jellege ellenére is működik, akkor ott nincs helye harmadiknak. Nincs is igény egyik fél részéről sem az efféle szórakozásra. A korszerű technikának köszönhetően akkor is tartható a kapcsolat a szeretett személlyel, ha ő a világ másik pontján van üzleti céllal. Az elhidegülés egyébként sem függ össze szorosan a távkapcsolat létével. Úgy is érezheti egyedül magát az ember, hogy közben karnyújtásnyi távolságra van a partnere. A minőségi idő, a párkapcsolati kommunikáció és az intelligencia e tekintetben is kiemelt jelentőséggel bírnak. Miért aláznád meg a másikat azzal, hogy kapcsolaton kívül keresed a boldogságot? Ha nem megy együtt, akkor érdemes erről beszélni és tisztelve a másikat, megadni a lehetőséget arra, hogy mindketten boldogok legyetek- akár mással.

Féltékenység: tényleg szörnyeteg!

Nem véletlen nevezik zöldszemű szörnynek a féltékenységet. Valóban az, és még az egyébként jó párkapcsolatot is képes megmérgezni. A távkapcsolat pedig ideális alapot képez annak, hogy a gondolatok szárnyalni kezdjenek. Vajon mit csinál most a másik? Kivel tölti az idejét, amikor épp nem a FB üzenetre reagál? Miért nem veszi fel a telefont? Még csak hatalmas fizikai távolság sem szükséges ahhoz, hogy a külön töltött időben elinduljon egyfajta féltékenységi folyamat. A háttérben rendszerint a rossz tapasztalatok, a magabiztosság hiánya állnak, de akár egy korábbi félrelépés is megingathatja az alapvető bizalmat. A távkapcsolat e tekintetben kifejezetten rossz választásnak bizonyul. A féltékenységre hajlamos emberekből a legrosszabbat tudja kihozni a helyzet, ami tényleg odáig sodorhatja a kapcsolatot, hogy a félrelépés mellett dönt az, akinek ez talán meg sem fordult egy ideig a fejében.