Viszonzatlan és reménytelen szerelem elengedése, van kiút!

Viszonzatlan és reménytelen szerelem elengedése, van kiút!

A reménytelen szerelem érzését szinte mindenki ismeri. Vannak, akik már fiatalon megtapasztalják az elutasítás fájdalmát, mások később futnak bele az efféle szerelembe. Abban mindenki egyetért, hogy a plátói szerelemtől nem könnyű szabadulni és egyfajta ördögi körként is magával ragad az érzés időről-időre. A baj a dologgal az, hogy amíg csak arra koncentrálsz és a reménytelen szerelem nyilvánvalóan nem lel viszonzásra, addig elveszed a lehetőséget saját magadtól az ismerkedésre és a tényleges boldogság megtalálására. De mit tehetsz ilyen szerelem esetén? Hogyan tudsz továbblépni, és gátat szabni ennek az érzésnek?

A reménytelen szerelem lelki okai

A viszonzatlan szerelem lelki háttere már egészen gyermekkorban kutatható, ugyanis a gyerekkori kapcsolati sérülés kötődési problémákat szülhet. Ha a szülők elérhetetlenek voltak a gyermekek számára, a gyermekek nem kapták meg a megfelelő szeretetet, akkor könnyen lehet, hogy felnőttkorban egy olyan személybe szeretnek bele, aki elérhetetlen számukra.

A gyerekkori érzelmi és fizikai bántás következménye is lehet kötődési probléma. Az ilyen gyermekek felnőttkorban elkerülik a valós kapcsolatokat, hiszen a tapasztalatuk arra ösztönzi őket, hogy kerüljék azokat a helyzeteket, amelyekben kiszolgáltatottá válnak, illetve felmerül az elutasítás lehetősége. Mivel nincs tapasztalatuk egy tartalmas és mély kapcsolatról, ezért egy álomvilágot építenek fel, amely reménytelen szerelemhez vezet.

Kamaszkorban gyakran megtapasztalják a serdülők a viszonzatlan szerelmet, azonban ez normális, ugyanis ez egy fontos szakasz a fejlődésükben. Ha azonban felnőttként sorozatosan a reménytelenül szerelmes ember mintáját viseljük, mindig viszonzatlanul szeretünk, akkor ez valamilyen blokkot jelez. Ez a blokk általában úgy oldódik fel, hogy egy olyan álomvilágot alakít ki a szerelmes fél, amelyben érzelmeit egy elérhetetlen személy iránt táplálja. Ebben az esetben nem alakul ki valós kapcsolat, az idealizált kép szebb, mint a valóság.

Ki lehet hajlamos a viszonzatlan szerelemre?

Nehéz meghatározni, hogy ki lehet hajlamos rá, azonban különösen igaz lehet néhány személyiségtípusú, viselkedés mintájú személyre.

Például a félénk személyek akár évekig is táplálhatnak mélyebb érzelmeket az elérhetetlen személy iránt, a nárcisztikus személyek ezzel ellentétben gyorsan tudnak váltani.

A félénkek távol tartják magukat a valós kapcsolatoktól és a fizikai közelségtől, ugyanis nem akarják megélni ezek elvesztését. Félnek az elutasítástól, így egy olyan álomvilágot teremtenek maguknak, amelyben a szeretett személy viselkedéséből, apró jelekből vonnak le számukra megfelelő következtetéseket.

A nárcisztikus személyek gyakran túlbecsülik magukat, hajlamosak az idealizálásra. Szintén egy fantáziavilágot táplálnak, amelyben a vágyott személy inkább csak díszlet, hiszen számukra a siker elengedhetetlen.

Valós kapcsolatba is bejuthat az efféle szerelem, ha a vágyakozás tárgya egy harmadik fél lesz, aki nem viszonozza a romantikus érzéseket.

Reménytelen szerelem extrákkal

A helyzet sokszor nem olyan egyszerű és nyilvánvaló, mint amilyennek tűnik. Az érzelmileg bizonytalan helyzetekben gyakran előfordul, hogy minden lehetséges kontaktusba belekapaszkodunk a kiszemeltünkkel kapcsolatban. Lehet ez például kizárólag testi kapcsolat is, ami bennünk tovább táplálja a szerelmet.

Persze, ha már benne vagy egy kilátástalan helyzetben és érzelmileg erősen érintett vagy, akkor nem olyan egyszerű nemet mondani a találkozóra. Fontos, hogy saját magad szempontjából vizsgáld a dolgot. Különbséget kell tenni a realitás és a valós kép között. Előfordulhat, hogy az adott személy soha nem fog beléd szeretni, nem viszonozza az érzéseidet. Valóban be kellene érned valamivel, ami kizárólag a testiségről szól? Mennyire tiszteled saját magad? Mi az, amit elvesz tőled a másik és Te mit szeretnél kapni? Ha az aránytalanság egyértelmű, akkor bizony itt az ideje, hogy a szíved helyett az eszeddel dönts! A viszonzott szerelem vonzóvá tesz!

A beteljesületlen szerelmek ebből a szempontból még egyszerűbbnek tűnnek, hiszen, ha csak távolról rajongsz valakiért és a tényleges kapcsolatteremtésre sem került még sor, akkor érdemes átgondolnod, meddig akarod még saját magadat kínozni. A szeretet magabiztosságot ad és az effajta vibrálás a másik nem előtt is garantáltan megmutatkozik. Nem véletlen, hogy a boldog párkapcsolatban élő nők szinte vonzzák a férfiakat. A kétségbeesett ragaszkodás ezzel szemben inkább taszító, mint izgalmasan vonzó.

Mit tegyünk reménytelen szerelem esetén?

A helyzet sokszor nem olyan egyszerű és nyilvánvaló, mint amilyennek maga a reménytelen szerelem kifejezés tűnik. Az egyértelmű visszautasítás tiszta dolog, hiszen így a másik fél korrekt módon tájékoztat arról, hogy nem fog működni a kapcsolat. Másként néz ki az egész, ha a kiszemeltünk vissza-visszakacsintgat néhány szenvedélyes éjszaka reményében és újra felkelti az érdeklődésedet, ezzel megnehezítve az elengedés folyamatát. Az egészet csak tovább nehezíti az online kapcsolattartás, amikor gyorsan el lehet érni a másikat, ha pedig egy emberben dolgoznak az érzelmek, akkor nehezebben mond nemet, még a számára talán nem méltó szituációra is.

Persze, ha már benne vagy egy kilátástalan helyzetben és érzelmileg erősen érintett vagy, akkor nem olyan egyszerű nemet mondani a találkozóra, legyen az bármennyire rövid. Fontos, hogy saját magad szempontjából vizsgáld a dolgot. Mennyit profitálsz az ilyen kapcsolatból? Valóban be kellene érned valamivel, ami kizárólag a testiségről szól? Mennyire tiszteled saját magad? Mi az, amit elvesz tőled a másik és Te mit szeretnél kapni? Ha az aránytalanság egyértelmű, akkor bizony itt az ideje, hogy a szíved helyett az eszeddel dönts! A viszonzott szerelem vonzóvá tesz!

A beteljesületlen szerelem ebből a szempontból még egyszerűbbnek tűnik, hiszen, ha csak távolról rajongsz valakiért és a tényleges kapcsolatteremtésre sem került még sor, akkor érdemes átgondolnod, meddig akarod még saját magadat kínozni. Ismerd meg azt az érzést, ami a viszonzás élményével jár! A szeretet magabiztosságot ad és ez a fajta vibrálás a másik nem előtt is garantáltan megmutatkozik. Nem véletlen, hogy a boldog párkapcsolatban élő nők szinte vonzzák a férfiakat. A kétségbeesett ragaszkodás ezzel szemben inkább taszító, mint izgalmasan vonzó. Mit tehetsz szerelmi bánat ellen?

Elengedés vagy reménytelen szerelem?

Amennyiben felismerted, hogy Te reménytelenül szerelmes vagy, azonban változtatnál rajta, akkor végezz önvizsgálatot. Gondolkozz el a szeretetről és szerethetőségről, mit jelent számodra a szerelmi kapcsolat. A boldogságod, kiegyensúlyozottságod legyen az első, hiszen Te magad vagy az a személy, akivel „egész életed le kell majd élned”. A szerelmi bánat ellen talán a legjobb tanács az lehet, hogy  tudatosítsd magadban, hogy ő nem viszonozza az érzéseidet. Zárd ki az életedből az illetőt, szakíts meg minden kapcsolatot vele. Ha ez nem lehetséges, mert munkatársadról, főnöködről van szó, akkor igyekezz másra fókuszálni. Tanulj új dolgokat, ismerj meg olyan szabadidős elfoglaltságoka amelyekkel eddig nem volt dolgod.

Az érzéseknek nem egyszerű parancsolni és minél fiatalabb az ember, annál nehezebben tudja irányítani azt, hogy kihez vonzódjon. Igyekezz úgy felfogni a dolgot, hogy semmi nem történik véletlenül, de ami nem működik, annak tényleg oka van!

Egy kis kitekintés: plátói szerelem férfiaknál is létezik?

Ebben az esetben a testiség nincs jelen, azonban érzelmekben és élményekben is gazdag a szerelem. A plátói szerelem jeleinek felismerése segíthet az elengedésben, így hamar tovább tudsz lépni, és egy olyan kapcsolatba tudod fektetni az energiáidat, ami valóban tartós és mély kapcsolattá fejlődhet.

Intő jel lehet, ha a beszélgetéseknek nincs mély tartalma. Az egysíkú üzenetek, általános témák általában azt jelzik, hogy a másik fél nem akar megismerni. A plátói szerelem férfiaknál is megnyilvánulhat a személyes találkozók kerülésében. Előfordulhat, hogy egy személyes találkozóra sor kerül, de a továbbiakban a kapcsolat a chatelésre korlátozódik. Így fenntartja a kapcsolatot, azonban jól látszik, hogy valós kapcsolatba nem akar lépni az adott személy. Szintén intő jel lehet, ha a vágyott személy csak órákkal később válaszol az üzeneteinkre. Ez azt jelzi, hogy nem szerepelsz a prioritási listájának élén, nem akarja, hogy elmélyüljön a kapcsolat.

Tehát ha úgy érzed, hogy nem vagy elég fontos az illetőnek, nem keresi a társaságodat, egyoldalú az érdeklődés, akkor időszerű lehet a plátói szerelem elengedése.

Nők egy beteljesületlen szerelem után – hogyan tovább?

Cikkünkből látható, hogy az ilyen szerelemben olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel a vágyott személyt, ami azt jelzi, hogy ő az igazi. Ha felismerted, hogy hajlamos vagy a rajongásra, kevesebbnek érzed magad másoknál, akkor egy kezdetleges vonzalom is könnyen viszonzatlan szerelemmé válhat. A reménytelen szerelem elengedése nem könnyű, azonban érdemes túllépni az efféle érzelmeken, és egy olyan érzelmeidet viszonzó személyre koncentrálni, akivel megvan a bizalom.

Fontos különbséget tenni a képzelet és a valóság között, leginkább azért, mert a fantáziavilágban egy olyan emberre vetül a szerelem, aki feltehetően soha nem fogja viszonozni. A nők egy beteljesületlen szerelem után képesek új kapcsolatba fektetni az energiájukat, hasznosítani tudják a korábbi tapasztalataikat. A pszichológiai háttér megismerése, magunk önvizsgálata mind segít abban, hogy egy olyan potenciális kapcsolatra koncentráljunk, ami lehetővé teszi, hogy egy beteljesült szerelmet élhessünk meg.