A kalocsai minta ma is ismert

A kalocsai minta ma is ismert
A kalocsai minta még mindig divatos

Nagyszüleink, dédszüleink idejében még szervesen hozzátartozott a mindennapokhoz a varrás, hímzés. A család nőtagjai esténként általában ezzel foglalatoskodtak, a lányok férjhezmenetelük idejére már komoly stafírunggal rendelkeztek.

Ma ez a szokás már nem él, de azért vannak olyan minták, amelyek még most is elterjedtek. Példának okáért, a kalocsai minta még azok között is ismert, akik annyira nincsenek otthon a kézimunka világában. A jellegzetes színek, minták díszítette ruhákat, terítőket, ágyneműket sokan szívesen használják. Eleinte egyszínű hímzések készültek, majd amikor megjelentek a színtartó fonalak, a színes minták kezdtek egyre népszerűbbé válni. Leggyakrabban használtak a sárga, rózsaszín, piros, kék, zöld és ezeknek különböző árnyalatai.

Természetesen annak is megvolt a jelentősége, hogy ki milyen színű hímzést viselt, például a világosabb árnyalatok a fiatalok viseletét díszítették, a sötétebbek inkább az idősekét. Ezek a szabályok ma már nem élnek, de a kalocsai minta még most is sok szép ruha dísze.