A napelem hatékonysági foka

A napelem hatékonysági foka

Az alternatív energiafejlesztő és tároló eszközöket már elég régóta fejlesztik ahhoz, hogy a mindennapi ember számára is elérhető és használható legyen. Már szinte mindenki hallott arról, hogy a napelem mennyiben segíti ki a jól ismert elektromos rendszereket, illetve besegítenek még a lakások fűtésében és a meleg víz előállítás költségeinek csökkentésében is.

A legolcsóbb napelem beszerzése nem ró akkora anyagi terhet a vásárlóra, mint ahogy elsőre gondolhatná. Viszont az is biztos, hogy az olcsó napelem hatásfoka nem olyan magas, mint a drágább társáé.

A napelemek hatásfoka 2%-tól egészen 40%-ig terjed, a jelen technológiai állás szerint. Viszont a 40%-os hatékonyságú napelemeket az űrkutatásban használják leginkább, vagyis annyira drágák, hogy a hatásfok érdekében, egyelőre csak ilyen területen kifizetődő a megvásárlásuk.

A hétköznapokban, a családok által felhasznált napelem hatásfoka elmarad ettől, viszont megközelíti a 10%-ot. Ennek ellenére, az ár és hatásfok viszonylatban ezek is hosszútávon költséghatékonyságra képesek.