Lényeges feltételek a CSOK igénybevételénél

Lényeges feltételek a CSOK igénybevételénél
CSOK - támogatás lakásvásárláshoz és építéshez
CSOK – támogatás lakásvásárláshoz és építéshez

A megújult Szocpol, bár sok pozitívumot is hozott magával, mégis számos lényeges információt fontos tudni róla. A CSOK esetében nagyon fontos, hogy az igénylő ne rendelkezzen lakástulajdonnal, önkormányzati lakással, állandó használati joggal vagy szolgálati lakással, mert ezek birtokában nem igényelhető a támogatás.

Ezenkívül fontos, hogy a kérelmezők hivatalos dokumentumokkal tudják igazolni köztartozás-mentességüket, illetve TB által biztosított jogviszonyukat.

Fontos, hogy a támogatást igénylőknek minimum 50 százalék tulajdoni hányadot kell megszerezniük, vagyis házastársak vagy élettársak esetén mindkettőjüknek tulajdonossá kell válni. Fontos, hogy haszonélvezeti vagy használati jog alapítására nem kerülhet sor.

Emellett lényeges, hogy a vételár maximum tíz százalékát lehet készpénzben megfizetni, a fennmaradó részt bankszámlára utalva kell teljesíteni. Fontos, hogy az eladó-vevő nem lehet közeli hozzátartozó. A CSOK igénylése során, ha a vásárolni kívánt ingatlant cég árulja, lényeges, hogy a vevő nem lehet az eladó céggel tulajdonosi viszonyban.