Téli gumi 155 70 R13, ha esik a hőmérséklet

Téli gumi 155 70 R13, ha esik a hőmérséklet
Téli gumi 155 70 R13

A személygépkocsi tulajdonosok nem úgy cserélgetik az abroncsaikat, mint ahogyan a Forma 1-ben a sofőrök, de mindegyiknek a garázsában van legalább egy váltógumi, ha az időjárás úgy követeli meg. Egy átlagos példának említve, a téli gumi 155 70 R13 eléggé keresett modell a részükről.

A méretei ugyanis egy kisebb kaliberű autóhoz éppen megfelelnek és emiatt az áruk is alacsonyabb, mint a szélesebb változatoké. A cserét pedig legtöbbször nem saját maguk ejtik meg, hanem szerelőkre bízzák a dolgot. Már akkor érdemes lecseréltetni téli gumira a nyárit, ha a hőmérséklet előreláthatóan tartósan alacsony lesz.

A téli gumi ugyanis nem a havas utakhoz van kitalálva, hanem az alacsony hőmérsékletű aszfalton való közlekedéshez. A keveréke úgy van összeállítva, hogy megfelelő tapadást és a fékezési erő átadását biztosítsa még akkor is, ha fagypont alatt van az aszfalt hője. Azonban sokkal jobban kell figyelnie akkor is, ha téli gumi 155 70 R13 van az autóján, mert a jéggel szinte egyik hasonló gumiabroncs sem tud kezdeni semmit.