Miért a szakemberek feladata a szerver üzemeltetés?

Miért a szakemberek feladata a szerver üzemeltetés?

Az infrastruktúra, amely a modern online szolgáltatások működését biztosítja, ma már lényegében közmű. Egy olyan vállalat számára, amely online bonyolítja üzleti ügyeit, az ilyen infrastruktúra hibája akár szerveres, akár hardveres szinten, katasztrofális lehet.

A szerverek alapvetően igen kényes jószágok. Nem csak azért kívánnak odafigyelést, mert egyetlen szoftveres hiba is kiütheti a rendszert. Persze ez sem elhanyagolható tényező – egy szervert telepíteni és üzembe helyezni talán olyan feladat, amelyet az alacsonyabb szintű IT-képzettséggel rendelkezők is el tudnak végezni, vállalati szinten azonban semmiképpen sem olyan feladat, amelyet úgymond odaadhatunk a gyakornoknak.

Egy komolyabb rendszerben a szoftveres felügyelet olyasmi, ami igen komoly szakképzettséget kíván, és amelyet a szakemberek teljes állásban végeznek – egy szakma ez, amely biztosítja, hogy az online szolgáltatások zökkenőmentesen fussanak, ami pedig létfontosságú.

A fizika szerverek, hardverek felügyelete szintén komoly odafigyelést kíván. A felügyeletet végző szakemberekhez elképesztő mennyiségű adat fut be a rendszer különféle részeiről a hűtőrendszer hatékonyságától kezdve a szervereken futó munkaterhelésekig. Minden rendellenesség problémákat jelezhet előre, az analitika pedig nem automatizálható teljes mértékben.

A hús-vér szakembereknek ott kell lenniük, hogy idejében előre jelezhessék a problémákat a különféle adatot alapján, vagy éppen azért, hogy a kritikus hibákat a lehető leghamarabb elhárítsák, biztosítva a megfelelő szintű rendelkezésre állást és az adatok biztonságát.

A szerver üzemeltetés tehát olyasmi, amit ideális esetben egy olyan profi csapat végez, mint a DoclerNet szakembergárdája, ahol megoldható a szoftveres hibák gyors javítása, a hardvereszközök cseréje, akár a párhuzamos problémamegoldás sem jelent gondot.

Olyasmi ez, amire egy cégnek sokkal nagyobb összeget kell fordítania, ha maga akarja megoldani ahelyett, hogy hozzáértők kezébe adná létfontosságú eszközeit.