A diétás étrend alapfeltételeinek megismerése

A diétás étrend alapfeltételeinek megismerése
Diétás étrend

A megfelelő testsúly eléréséhez, precízen ki kell számítani a bevitt tápanyagmennyiséget. Az egyik leginkább elterjedt diétás étrend alapja a szénhidrát csökkentése és ezzel egy időben a fehérje növelése.

Például, ha 400 gramm szénhidráttal és 160 gramm proteinnel számolunk, egy 80 kg férfi esetben, akkor a szénhidrát mennyiséget hetente 50 grammal csökkenti, ezzel párhuzamosan emelni a fehérjebevitelt, amíg el nem éri a napi 3 g testsúly/kilogramm értéket.

A folyamat alatt tilos mindenféle egyszerű szénhidrát és telített zsír fogyasztása. Érdemes a fogyókúra ezen részét összetett szánhidrátokra alapozni, ami lehet rizs, burgonya, zabpehely, bab és különböző zöldségek. A protein bevitel pedig zsírszegényen történjen: csirke-, pulykamell, halak, sovány túró, tojásfehérje.

A diétás étrend idején, mivel az egyszerű cukor fogyasztása kerülendő, az oly sok fogyókúra alaptáplálékának számító gyümölcsöket is célszerű hanyagolni. Bár a gyümölcscukor kismennyiségben nem okoz galibát, de azért ne érdemes kockáztatni.