A válás beadása- hogyan kezeld a helyzetet?

A válás beadása- hogyan kezeld a helyzetet?

A válás beadása nem egyik napról a másikra történik. Rendszerint megelőzi már egy hosszú belső folyamat, aminek tulajdonképpen végkifejlete a válás ténye. A helyzet általában nem éri váratlanul a másik felet. Ha egy kapcsolat működésképtelen, akkor azt igen nehéz semmissé tenni a mindennapokban. A nagy napon senki sem gondolja, hogy egyszer véget ér a szerelem és szinte egymás ellenségeivé váltok majd. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez bizony gyakrabban végződik így, mint azt szeretnék az emberek.

A közösen kialakított egzisztencia és a gyermekek jó ideig együtt tarthatnak egy párt, de van az a pont, amikor az egyikük azt fogja mondani, hogy ennyi, innentől fogva nem bírja tovább. A boldogtalanság rányomja bélyegét a hétköznapokra és könnyen lehet az is, hogy harmadik fél is belép a kapcsolatba. A válás beadása azonban nem kell egyet jelentsen az agresszivitással és az évekig zajló civakodással. Minden intelligencia kérdése!

A válás beadása után különösen fontos, hogy a felek intelligensen kezeljék a kialakult helyzetet. Gondolj bele, miért vágtatok egykor bele a közös életbe! Valószínűleg a szerelem, a vágy és az egyszerre megálmodott jövőkép jellemezte a kapcsolatotokat. Az érzelmek, az élethelyzetek változhatnak, ezzel nincs is semmi baj. A gond akkor van, ha nem tisztelitek egymást annyira, hogy intelligensen el tudjátok engedni a múltat.

Azok a piszkos anyagiak… A válás beadása után természetesen szóba kerülnek az anyagi kérdések is. Sokan kifejezetten itt igyekeznek bosszút állni és makacskodással vagy éppen pénzéhséggel megnehezíteni az elválást. A vagyonmegosztás váláskor igen problémás helyzeteket szülhet. Sokszor a felek együttműködési képességén múlik az, hogy mikor lehet pontot tenni az ügy végére. Természetesen a válás közös megegyezéssel, ügyvéd nélkül is lehetséges. Talán ez a leginkább méltó módja annak, hogy az egykori intim kapcsolat ne forduljon át gyűlöletbe.

Mik lehetnek a válás okai?

A mindennapi rohanásban gyakran elmarad az egymásra figyelés. Így az is előfordulhat, hogy az egyik felet derült égből villámcsapásként éri a válás beadása. Az is megtörténhet azonban- ez bizony igen gyakorinak számít-, hogy harmadik fél is feltűnik. Az így fellángoló érzelmek felhívhatják a figyelmet arra, hogy a házasság már kihűlt és mélyebb, igazabb érzelmek is léteznek azoknál, mint amiket egykor annak hittél.

A válás beadása mindenképpen egy életszakasz lezárása és valaki biztosan sérülni fog a dologban. A hűtlenség megbocsáthatatlan bűnnek számít sokak szemében és a válások jelentős része vezethető vissza erre a problémára. Ugyanakkor azt is érdemes megvizsgálni, hogy miért került sor a megcsalásra, miként viselkedtünk mi magunk a kapcsolatban. Persze az önhibáztatás nem megoldás, de mégis érdemes valahogy objektíven a helyzetre tekinteni.

A kihűlt szenvedély mellett az is gyakran előfordul, hogy egyszerűen elmegy egymás mellett két ember. A karrier építése, az évek során megváltozott személyiségek, az eltérő jövőkép mind odáig vezethet, hogy már nem találjátok meg egymás mellett a boldogságot. Intelligencia kérdése, hogy ilyenkor képesek vagytok a csendes, tiszteletteljes elvárásra, vagy tovább vergődni egy olyan kapcsolatban, ami már egyáltalán nem nevezhető működőképesnek.

Válás beadása: továbblépni méltósággal

Egy életed van, ezt soha ne felejtsd el! A válás beadása megnyithatja a kapukat egy új szerelem irányába és a társkeresés is jelentősen megkönnyíthető akkor, ha már egyedül élsz. Néha nehéz meghozni olyan döntéseket, amelyekkel megbántod a másikat. Elfogadni még nehezebb a viszonzatlan érzelmeket és a párod továbblépését. A válás beadása után azonban megkönnyíthető a folyamat, így mihamarabb magatok mögött tudhatjátok ezt az egészet. A válás beadása egyúttal jogi folyamat is, aminek megvan a maga rendje. A saját dolgodat is jelentősen megkönnyítheted azzal, ha helyreteszed magadban az érzéseidet, legyél a kapcsolat bármelyik oldalán. Ami elmúlt, annak mennie kell. A gyermekekkel kapcsolatban viszont nagyon fontos, hogy egymás tiszteletben tartása a továbbiakban is működjön.