A jó párkapcsolat titka a viták hatékony kezelése

A jó párkapcsolat titka a viták hatékony kezelése

Konfliktusok gyakran előfordulnak a párkapcsolatokban, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viszony végleg megromlik vagy véget ér. Aligha létezik olyan kapcsolat a világon, amelyben ne lennének nézeteltérések. A valódi kapcsolatokban a szeretet és a kötődés még a viták után is fennmarad. A kisebb nézeteltérések sem befolyásolják ezt, amíg közbe nem szól az ego.

Azt meg kell értenünk, hogy bár nehéz visszatérni egy vitát követően a normális kerékvágásba, azért ez nem lehetetlen. Időbe telik a korábbi romantikus és szeretetteljes légkör helyreállítása. A viták nem jelentik azt, hogy a kapcsolatban csökkenne a bizalom, a szeretet vagy a romantika. Cikkünkben néhány tippet adunk arra, hogyan állítsuk vissza a kapcsolatunkat a vitát követően.

Miért fontos helyrehozni a párkapcsolatot egy vitát követően?

A hosszabb kapcsolatokban gyakran vannak hullámvölgyek. Az, hogy időnként összeveszünk a szeretett személlyel, nem jelenti azt, hogy el kellene szakadnunk tőle. Az emberek néha hirtelen, elhamarkodott döntéseket hoznak. Például, egy vita után dühből úgy döntenek, hogy szakítanak a partnerükkel. Dühükben figyelmen kívül hagyják a szeretetet, és abban a pillanatban úgy tűnik, hogy nincs a másik fél iránt erős érzésük.

Egy idő után, miután lehiggadtunk, rájövünk, mennyire értékes a kapcsolat számunkra. Ha dühből szakítottunk, majd később vissza akarunk térni a kapcsolatba, akkor az már nem lesz ugyanolyan. Ezért próbáljunk meg időben orvosolni a problémákat, hogy elkerüljük a szakítást.

Hogyan kezdjük újra egy vita után?

A szerelmi vitáknak megvan a maguk pikantériája. De néha ezek a viták túlságosan is elmérgesedhetnek. Ha ilyen helyzetbe kerültünk, kövessük az alábbi lépéseket, hogy helyreállítsuk a kapcsolatunkat:

 • Adunk egymásnak időt és teret: Napjainkban az élet eléggé stresszes lehet, így a kapcsolatokban gyakoriak a kisebb nézeteltérések. A viták után fontos, hogy időt és teret adjunk a partnerünknek, ami segíthet mielőbb megoldani a problémát. Az idő és a tér segít a harag lecsillapításában, és lehetővé teszi, hogy a párkapcsolat erősebbé váljon.
 • Megbocsátás vagy a hibánk beismerése: Az emberek hibáznak. Sokszor tévedésből. Emiatt, hogy a kapcsolat egészséges maradjon, fontos a megbocsátás, ha pedig hibáztunk, ismerjük be.
 • Ne hibáztassuk egymást: Egy párkapcsolat esetében a problémák legfőbb forrása, hogy nem ismerjük be a saját hibánkat, és másra mutogatunk. A hibák elismerése jobb választás, mint a másik hibáztatása.
 • Gondoljuk át magunkban, mi volt a vita oka: Gondolkodás nélkül ne rohanjunk el bocsánatot kérni. Először is gondoljuk végig, mi okozta a vitát, és mi lett volna a helyes reakció.
 • Próbáljuk meg közösen megoldani a kapcsolati problémákat: A probléma megoldását a legjobban egymás segítségével találhatjuk meg. Ha őszintén szeretjük egymást, és rendbe akarjuk hozni a kapcsolatot, közösen kell átgondolnunk a problémát.
 • Figyeljünk oda a partnerünkre: A viták gyakran félreértésekből adódnak. Ha vitáztunk, próbáljunk meg odafigyelni a partnerünk szavaira, és cselekedjünk azok szerint.
 • Ne beszéljünk a múltbeli dolgokról: A legkönnyebb módja annak, hogy rendezzük a helyzetet a vita után, hogy nem hánytorgatjuk fel a múltbeli dolgokat. Koncentráljunk a jelenre.
 • Tervezzük a jövőt közösen: Először is meg kell találnunk, miért van vitánk. Ha megvan az ok, akkor közösen kell kidolgoznunk egy tervet a jövőre nézve, és mindkét félnek keményen dolgoznia kell a terv sikeréért.
 • Ne helyezzük a partnerünket nyomás alá: Ha vissza akarjuk hozni a párkapcsolatot a normális kerékvágásba, akkor először is nem szabad nyomást gyakorolnunk a partnerünkre.
 • Figyeljünk a kommunikációra: Szeretetteljes és kedves beszéddel sokkal jobban megérthetjük egymást és a tiszteletünket is kifejezhetjük. Kerüljük a sértő kifejezéseket, mert azok nem hoznak közelebb a megoldáshoz, csak elmérgesítik a helyzetet.

Miért vitázunk?

Először is meg kell találni, milyen okból vitatkozunk. Sokszor előfordul, hogy pénzügyi okok miatt van a probléma. Ilyenkor érdemes közösen leülni és megbeszélni, hogyan tudtok javítani a pénzügyi helyzeteteken. Megállapodhattok a jövőbeni döntésekkel kapcsolatban, ami közös felelősséget és célkitűzéseket foglal magában.

Pár példa erre:

 • Havonta mennyit költhetünk szórakozásra?
 • Mekkora részét kellene megtakarítanunk jövedelmünknek?
 • Milyen kiadásokat halaszthatunk későbbre és melyek, amiket mindenképpen ki kell hozni a költségvetésünkből?
 • Hogyan oszthatjuk meg a háztartási feladatokat és mennyit spórolhatunk ezzel?

A közös tervezés és célkitűzés nemcsak a viták megelőzését segíti elő, de arra is ösztönöz, hogy mint csapat működjetek, ami mélyíti a kötődést és a megértést egymás iránt. Ezen felül a párkapcsolatban felmerülő egyéb problémák megoldásánál is segít ez a módszer.

Emlékezzetek miért szerettetek egymásba és mi az, amit egymásban értékeltek

A viták és konfliktusok néha elhomályosíthatják az egymás iránt érzett szeretetet és azokat a dolgokat, amelyek miatt egymásba szerettetek. Néha jó visszatérni az alapokhoz, és emlékezni arra, hogy mi vonzott a másikhoz. Próbáljátok meg újra felfedezni egymást, új élményeket szerezni, mintha újra randiznátok. Ez nemcsak arra emlékeztet benneteket, miért érdemes dolgozni a kapcsolaton, de segít abban is, hogy új, pozitív emlékeket és élményeket hozzatok létre, amelyek megerősítik az egymás iránti elkötelezettséget.

Beszéljetek egy szakértővel

Ha úgy érzed, hogy nem tudod a kapcsolatot visszaterelni a helyes útra saját erődből, vagy ha a problémák ismétlődően előjönnek, érdemes lehet egy szakértővel konzultálni. Egy szakképzett párterapeuta, pszichológus vagy házassági tanácsadó segíthet abban, hogy más szempontból lássátok a problémákat, és új eszközöket adjon a kezetekbe a kommunikáció és a konfliktuskezelés terén. Egy jó szakembernek köszönhetően olyan kapcsolatot hozhattok létre, ami erősebb és egészségesebb, mint valaha. Ne féljetek segítséget kérni, ha szükségetek van rá.

Végül említsük meg, hogy a párkapcsolati problémák megoldása sok türelmet, kommunikációt és nyitottságot igényel. Legyen szó apró nézeteltérésekről vagy nagyobb konfliktusokról, fontos, hogy mindig emlékezzetek a szeretetre és a tiszteletre, amit egymás iránt éreztek. Minden kapcsolatban vannak nehézségek, de ha mindkét fél elkötelezett a javítás iránt, a kapcsolat erősebbé és mélyebbé válhat ezeknek a próbatételeknek köszönhetően.