A PCOS diéta a gyermekvállalást is elérhetővé teszi

A PCOS diéta a gyermekvállalást is elérhetővé teszi

A sikertelen gyermekvállalásnak nem mindig a genetika az oka. Van olyan is, hogy egy megbújó betegség miatt nem fogan meg a várva-várt kisded, amit ha sikerül diagnosztizálni és megfelelő kezelésre kerül sor, akkor a családalapítás útjában sem fog állni többé semmi.

Például, akinek a policisztás petefészek szindrómája van, annak szinte lehetetlen teherbe esnie, de a PCOS diéta változtathat ezen. Ez a betegség a férfihormon-túlsúly miatt alakul ki, amelyeknek jelenlétében a petesejtek nem tudnak megérni és cisztákká alakulnak át.

Ugyancsak a PCOS tünete a petefészkek megnövekedése és burok megvastagodása, ami megakadályozza a tüszőrepedést, vagyis a megtermékenyülést. Tudni kell, hogy néhány ciszta jelenléte még nem jelenti, hogy policisztás petefészek szindrómáról lenne szó, ugyanis ez utóbbi esetében gyöngyfűzérként helyezkednek el ezek a képződmények.

Az a tévhit terjeng, hogy a probléma orvosolható fogamzásgátló tabletta szedésével, de ez csak enyhíti a tüneteket, nem kezeli az okokat. A PCOS diéta, mozgás, gyógyszerekkel kezelhető és esetenként a lelki tényezőknek is érdemes utánanézni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lelkiállapot is nagyban közrejátszik a betegség kialakulásában.

Ugyanakkor tudni kell, hogy ez a legtöbbször nem egy önálló kór, hanem inzulinrezisztencia tünet. A magas inzulinszint nagymértékű ösztrogén-tesztoszteron hormon átalakulást okoz, ami egyenes út a férfi hormonok túlsúlyba kerüléséhez, ami már tudjuk PCOS-hoz vezet.

Akinek inzulinrezisztenciát állapítanak meg, azt azonnal nőgyógyászhoz is elküldik, hogy kizárják a jelenlétét vagy a megfelelő ellátásban részesítik a probléma leküzdéséhez. Sajnos ez egy igen alattomos inzulinrezisztencia tünet, ezért legtöbbször csak babavállalás esetén jönnek rá az ok-okozati összefüggésekre.

Ellenben van jó néhány inzulinrezisztencia tünet, ami sokkal szembeötlőbb. Az evés utáni feszültség, agresszivitás, álmosság, gyengeség, koncentráció és memóriazavar, verejtékezés és rosszullét is az inzulin nem megfelelő feldolgozására utal.