Náddal fedett parasztházak

Náddal fedett parasztházak

Régen az emberek házépítésre azokat az anyagokat használták, amelyek kéznél voltak. Másképp nem is lehetett, hiszen nem voltak még olyan szállítóeszközök, mint manapság, hogy több száz kilométerről vigyék az építőanyagokat. Az Érmelléken és nemcsak ott, a régi parasztházak földből, vályogból, nádból és vesszőből készültek.

A múlt század végén épült parasztházak közül még mindig áll néhány, hiszen ezek az úgynevezett döngölt falak olyan stabilan álltak és állnak ma is, hogy az idő vasfoga sem tudott bennük kárt tenni. Nádat használtak a plafon elkészítéséhez, alul és felül sárral pucolták be. Természetesen, a tető is nádból készült.

Ez a növény rendkívül ellenálló, több tíz évig is kiválóan megfelel a rendeltetésének. Gyakran lehetett látni még az elmúlt tíz-húsz évben is, hogy január-február tájékán, a befagyott mocsár tetején az emberek vágták a nádat és amint elérkezett a jó idő, kijavították a náddal fedett épületek tetejét. A parasztházak különleges hangulatot árasztanak. Megnyugtató látni ezeket.