A modern sarok kandalló számos funkciója

A modern sarok kandalló számos funkciója

Kétség sem fér hozzá, hogy egy kandalló hatékonysága, illetve kielégítő teljesítménye a működési elvétől, felépítésétől és a kellékeitől is nagyban függ. Ezért sem elhanyagolható a kandalló tartozékok milyensége. Talán a leginkább lényeges építőelemnek a zárt tűztérbetét mondható.

A zárt tűzterű kandallók esetében ez a kellék öntöttvasból vagy acélból készül. Ennek a biztonságos, veszélyek nélküli működtetése nem igényel különösen nagy kéményt. Ez annak köszönhető, hogy az égéstermék visszaáramlásának veszélye gyakorlatilag kizárt és emiatt a hatásfok is jobb, mint egy nyitott égésterű esetében.

Ez utóbbi elérheti a 85%-ot is, amire egy nyílt égésterű nem képes. A kandalló tartozékok ezen fajtájánál még arra is van lehetőség, hogy a lakók tűz közvetlen látványát mindig ki tudják élvezni. Hazánkban megvehető az olyan zárt tűzterű kandallóbetét is, amelynek ajtaja liftes mechanikájú.

A begyújtáskor, illetve addig, amíg a kandalló eléri a szükséges üzemi hőmérsékletet, addig az ajtó lecsukható. Ezt követően már fel lehet tolni a kis ajtót és mindenki gyönyörködhet a lobogó tűz varázslatos látványában. Mondani sem kell, hogy a modern sarok kandalló is rendelkezhet ezekkel az elemekkel és használati lehetőségekkel.

Ez a korszerű modell a régebbi, elavult típusokkal ellentétben nemcsak szebb külsővel bír, hanem gazdaságosabb is. A hatékonyság pedig a több szelepes és légjáratos kialakításnak köszönhető. Pontosan ezen újszerű kialakításnak, felépítésnek tudható be az, hogy a másodlagos vagy akár a harmadlagos égés is biztonságosan megy végbe.

Ezt azért is lényeges, mert ezáltal a modern sarok kandalló úgy marad gazdaságos, hogy közben bármikor egyszerűen szabályozható. A modern sarok kandalló újszerűségét igazolja, hogy ez megannyi hasznos funkcióval bír.

Ezek mindegyike arra szolgál, hogy a kandallótűztér költségkímélőbb vagy biztonságosabb legyen. Ide tartozik a hosszú parázségés funkció, ami garantálja, hogy a kandalló több mint 8 órán keresztül biztosítsa a meleget. A zárt égésterű modern sarok kandalló jó választás lehet, mert ez csakis kintről szívja el az égéshez szükséges levegőt.