Hogyan előzhető meg a csontritkulás 40 éves kor fölött?

Hogyan előzhető meg a csontritkulás 40 éves kor fölött?

Az épség megőrzése érdekében rendkívül fontos a rendszeres mozgás és a rostokban gazdag eledel bevitele. Azonban ha az ember nem figyel oda kellőképpen önmagára, számtalan egészségügyi panasz bukkanhat fel.

A csontritkulás tünetei és kezelése eléggé szerteágazónak mondható. A tüneteket főleg egy szakember tudja beazonosítani. Elsősorban az alacsony kalcium- és foszfátszint okozza, ugyanakkor egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a csontsűrűség csökkenéséhez, amellyel a törések száma is megsokszorozódik. Osteoporosis genetikai okokból is kialakulhat, de a csontritkulás megelőzése a dohányzás abbahagyásával is letudható, hiszen akár egy cigarettaszál is felszívja a kalciumot.

A csontritkulás a nők esetében kiváltképp a 40 éven felüli személyeket érinti, hiszen a menopauza beálltával már azok a hormonok kevésbé termelődnek, amelyek hozzájárulnak a csontsűrűség megfelelő kalciumellátásához. Tehát a csontritkulás kezelése főleg a megszabott mennyiségű kalciumbevitelben, tejtermékek fogyasztásában és az állandó mozgásban rejlik.