Mikor érdemes gyógytornászhoz fordulni?

gyógytorna

Sok esetben már abból látszik, hogy valaki mivel foglalkozik, hogy milyen a testtartása. Amennyiben nem kompenzáljuk mozgással, sporttal, akkor bizony számos mozgásszervi problémával nézhetünk szembe. Ha a baj megtörtént, akkor nem tehetünk mást, mint felkeresünk egy gyógytornászt, aki gyors és hatékony segítséget nyújthat a tünetekkel kapcsolatban.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mikor jön el az a pont, amikor már nem halaszthatjuk tovább a klinikára való bejelentkezést.

Miért fontos a gyógytornász segítsége?

Rengeteg olyan foglalkozás van, ami pár hét vagy hónap elteltével panaszokat okozhat. Az ápolók és a gyári munkások tünetei sokszor hasonlítanak egy nem túl sokat mozgó édesanyáéval. Ennek a fontosságát a www.gyogytornaszom.hu weboldalon is kiemelik, hiszen anatómiailag eléggé különbözünk egymástól, így az ízületeink sem bírják ugyanazt a terhelést. Nincs két gerinc, így elő sem fordulhat, hogy két ember hasonlóan bírná a terhelést. Egyáltalán nem mindegy, hogy a mindennapok során milyen terhelésnek tesszük ki a testrészeinket. Azzal, hogy valamit nem terhelünk, legalább akkora problémát tudunk okozni, mintha túlterhelnénk.

Mind az ülő, mind az állómunka fájdalmakkal járhat, de sokszor az asszimetrikus mozgással járó feladatok elvégzése is hatással van a tartásunkra, ízületeinkre egyaránt. Ehhez azért hozzátartozik, hogy minden foglalkozásnak megvannak a maga hátrányai, de sok tünetet megelőzhetünk azzal, ha már korán felismerjük a problémát és tornával ellensúlyozzuk a munkánkat.

Kinek javasolt a gyógytorna?

Aki ismeri a testét és tisztában van azzal, hogy milyen kellemetlenségeket tud neki okozni egy-egy terhelés, annak nem árt időben gyógytornászhoz fordulnia. Az irodai dolgozók legfőbb gondja az előre helyezett fejtartás, ami a legtöbb esetben nyak és váll fájdalmakat okoz. A számítógépes feladatok elvégzése a karok túlterheléséhez vezet, de a gerinc alsó részénél is sok problémát tud okozni.

A megelőzésnél segítséget tud nyújtani egy ergonómiai tanácsadás, aminek köszönhetően elsajátíthatjuk a helyes testtartást ülés közben, de különféle otthoni gyakorlatokat is megtanulhatunk, amik képesek ellensúlyozni a napközben kialakult problémákat.

Aki sokat áll a munkavégzés közben, azoknál előbb vagy utóbb gerincpanaszok jelentkezhetnek. Gyakori a csípő, a térd, a láb ízületeinek fájdalmat, de nem ritka a kopásos betegség sem. Ilyenkor mindenképpen szakember által végzett gyógytornát kell végezni, ami sokat segíthet a testet átmozgatás során. Jól látszik tehát, hogy tulajdonképpen sem az ülő-, sem pedig az állómunka nem megfelelő a testünk számára. Mindenképpen kompenzációra van szükség.

Végezetül pedig, aki nem biztos abban, hogy milyen mozgásformát válasszon, esetleg már kialakult mozgásszervi panasza van, minél előbb kérjen időpontot egy gyógytornásztól. Az eredmények alapján kezelési tervet fognak készíteni, amit az állapotváltozás hatására alakítanak át idővel.

Mire képes egy gyógytornász?

Egy szakember számtalan technikát ismer és alkalmaz a fájdalom csillapítására, az ízületek keringésének javítására, valamint a mozgáspálya növelésére és persze az izmok erősítésére. Sportolóknál különösen fontos az izmok nyújtása, hiszen ha ez nem történik meg, akkor viszonylag rövid idő alatt komoly sérüléseket lehet összeszedni. Gyakori probléma, hogy az emberek túl későn fordulnak szakemberhez, tehát minél tovább halogatjuk a kezelést, annál hosszabb lesz a gyógyulási idő.

A regenerációt nem szabad siettetni, egy elhanyagolt váll vagy ízületi sérülés nem fog egyik napról a másikra meggyógyulni. Sokszor egy évre van szükség ahhoz, hogy minden az eredetihez hasonló állapotba kerüljön. Ha korán cselekszünk, akkor akár pár kezelés is elegendő lehet ahhoz, hogy a helyzet javuljon.

A páciensek egy nagy része már az első pár alkalmat követően javulásról számol be, sokszor 10-15 kezelés után már nincs is szükség további szakmai segítségre. Az otthon végzett gyakorlatokkal fenntarthatjuk a megfelelő állapotot. Természetesen minden esetben egyéntől függ, hogy mennyi időbe telik, míg a tünetek enyhülni kezdenek.