Felvehető a tőke az önkéntes nyugdíjpénztári számláról?

Felvehető a tőke az önkéntes nyugdíjpénztári számláról?
Önkéntes nyugdíjpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

Az állami nyugdíjrendszer működésképtelenségéhez ma már kétség sem férhet. Ilyen környezetben nyilvánvaló, hogy megéri az öngondoskodási lehetőségeken elgondolkodni. Minél korábban tesszük le a voksot egyik vagy másik megoldás mellett, annál többet sikerülhet összegyűjteni a nyugdíjas évekre. Ugyanakkor ott az örök kérdés, hogy melyik lehetőség bizonyul a legjobbnak? A nyugdíjbiztosítás mellett a Nyugdíj Előtakarékossági Számla és az önkéntes nyugdíjpénztári számla iránt is sokan érdeklődnek.

A választás során fontos szempont szokott lenni az összeg hozzáférhetősége. E tekintetben az önkéntes nyugdíjpénztár nem igazán rugalmas. A nyugdíjbiztosítás.com 10 éves hozzáférési periódusról ír, tehát addig biztosan nem juthatunk hozzá a pénzünkhöz. Ha nem mozgunk otthonosan a befektetések területén, akkor érdemes akár szakember segítségét is kérni. Bár az önkéntes nyugdíjpénztár esetében általában csak három-négy portfólió közül választhatunk, de ez a konzervatívnak mondható befektetési forma is megköveteli a hozzáértést, persze csak akkor, ha hozamot is szeretnénk produkálni a megtakarítások és az állami támogatás igénybevétele mellett.

Mindegy, hogy pályakezdőként szeretne a nyugdíjas évek anyagi biztonságáért tenni, vagy már jó néhány éve a munkaerő-piacon tevékenykedve, az öngondoskodás magában hordozza annak lehetőségét, hogy nyugdíjasként ne kelljen majd komoly megszorításokkal találkoznia.  A korábbi életszínvonal tartása az állami nyugdíjból biztosan nem megoldható, éppen ezért célszerű minél korábban tájékozódnia a nyugdíjcélú megtakarítási formákról.