Felvehető a tőke az önkéntes nyugdíjpénztári számláról?

Felvehető a tőke az önkéntes nyugdíjpénztári számláról?

Az állami nyugdíjrendszer működésképtelenségéhez ma már kétség sem férhet. Ilyen környezetben nyilvánvaló, hogy megéri az öngondoskodási lehetőségeken elgondolkodni. Minél korábban tesszük le a voksot egyik vagy másik megoldás mellett, annál többet sikerülhet összegyűjteni a nyugdíjas évekre. Ugyanakkor ott az örök kérdés, hogy melyik lehetőség bizonyul a legjobbnak? A nyugdíjbiztosítás mellett a Nyugdíj Előtakarékossági Számla és az önkéntes nyugdíjpénztári számla iránt is sokan érdeklődnek.

A választás során fontos szempont szokott lenni az összeg hozzáférhetősége. E tekintetben az önkéntes nyugdíjpénztár nem igazán rugalmas. A nyugdíjbiztosítás.com 10 éves hozzáférési periódusról ír, tehát addig biztosan nem juthatunk hozzá a pénzünkhöz. Ha nem mozgunk otthonosan a befektetések területén, akkor érdemes akár szakember segítségét is kérni. Bár az önkéntes nyugdíjpénztár esetében általában csak három-négy portfólió közül választhatunk, de ez a konzervatívnak mondható befektetési forma is megköveteli a hozzáértést, persze csak akkor, ha hozamot is szeretnénk produkálni a megtakarítások és az állami támogatás igénybevétele mellett.

Mindegy, hogy pályakezdőként szeretne a nyugdíjas évek anyagi biztonságáért tenni, vagy már jó néhány éve a munkaerő-piacon tevékenykedve, az öngondoskodás magában hordozza annak lehetőségét, hogy nyugdíjasként ne kelljen majd komoly megszorításokkal találkoznia.  A korábbi életszínvonal tartása az állami nyugdíjból biztosan nem megoldható, éppen ezért célszerű minél korábban tájékozódnia a nyugdíjcélú megtakarítási formákról.